Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 15:13 |

Polaganje eksterne mature u Tuzlanskom kantonu u maju i junu (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 21. februara (FENA) - Tačan broj učenika završnih razreda srednjih škola koji će biti obuhvaćeni eksternom maturom, uključujući i opće gimnazije i tehničke škole u Tuzlanskom kantonu, još nije preciziran ali se radi o blizu 3.000 učenika.

Polaganje dva ispita bi trebalo biti organizirano od 20. do 30. maja, a jednog ispita u prvoj sedmici juna kako bi bio ostavljen prostor za vanredne rokove te cijeli posao okončan prije donošenja upisne politike na Univerzitetu u Tuzli, navodi koordinator eksternih matura u Pedagoškom zavodu TK Hariz Agić. 

- I ove godine imamo polaganje mature po standardima da su testovi isti, sistem šifriranja, isti prostor, eksterno dežuranje te ispravljanje elektronskim putem, jedan test - istakao je Agić.

Naveo je da će drugi test biti ocjenjivan s komisijom, profesorima s univerziteta.

Ovogodišnje polaganje eksterne mature Tuzlanski kanton dočekuje sa modelom usklađenim sa Evropskim standardima pa bi diplome iz općih gimnazija trebale biti priznate širom Evrope.

- Ključni momenat je taj koliko će se matura dalje vrednovati kroz školovanje. U Zakonu o srednjem obrazovanju stoji da će se matura, od 19. do 20. godine, u jednoj dijelu koristiti za vrednovanje za upis na javne visokoškolske ustanove - rekao je direktor Pedagoškog zavoda TK-a Nikola Čiča.

Predsjednica Glavne maturalne komisije TK-a Nihada Delibegović - Džanić je naglasila da je cilj da eksterna matura bude uvedena u sve srednje škole na području kantona.

Ovogodišnja novina je pilot eksterna matura u tehničkim školama, a prvi sastanak članova Glavne maturalne komisije poslužio je, osim za predstavljanje modela mature 2019./2020. i razmatranje dinamike i organizacije njenog provođenja, i za predstavljanje Pravilnika o maturi u srednjim školama koji će biti u primjeni od naredne godine.

Na sastanku u Pedagoškom zavodu riječi je, između ostalog, bilo i o zadacima i budućim sastancima predmetnih grupa za eksternu maturu kao i ažuriranju podataka na web stranici "eksterna matura".

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2604

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dNbt9Z1JchPx1FilIiJc6_knRjsQezIz?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom