Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 15:26 |

'NATO Charity Bazaar' - Rok za prijavu 1. maj 2019. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Svake godine pri Štabu NATO-a u Briselu organizira se dvodnevni humanitarni događaj pod nazivom "NATO Charity Bazaar", a radi prikupljanja novčanih sredstava za finansiranje međunarodnih humanitarnih projekata, među kojima su redovno i projekti iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

S tim u vezi, ovo ministarstvo obavještava i poziva sve zainteresirane humanitarne organizacije i društva iz Bosne i Hercegovine da se putem web-stranice www.natocharitybazaar.org detaljno informiraju o smjernicama, obrascima za aplikaciju i ostalim kriterijima za podnošenje prijave projekata, te tako iskoriste ovu ponuđenu priliku. 

Istovremeno, podsjeća kako maksimalna suma novca koja se može dobiti po projektu iznosi 10.000 eura, uz napomenu da je krajnji rok za prijavu 1. maj 2019. godine.

- "NATO Charity Bazaar" je organizacija formirana 1967. godine, koja je počela s radom 1968. godine, a od 26. 04. 2005. godine je registrirana u Belgiji kao neprofitna organizacija. U radu ove organizacije prvenstveno učestvuju supruge predstavnika zemalja koji rade kako u misijama pri NATO, tako i pri Štabu NATO i SHAPE-u. Primarna svrha ove organizacije je izgradnja prijateljstva između ljudi iz raznih zemalja, koja se kroz godine razvijala, od upoznavanja kulture, tradicije, običaja i raznih delicija zemalja do veoma važnog rada na prikupljanju novčanih sredstava za finansiranje humanitarnih projekata širom svijeta. Odbor radi tokom cijele godine, a nizom pojedinačnih aktivnosti, kao što su prodaja domaćih proizvoda slatkog i slanog programa i tombola, kroz godinu se prikupljaju novčana sredstva u zajednički fond za finansiranje međunarodnih humanitarnih projekata - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, svake godine NATO Charity Bazaar poziva zainteresirane humanitarne organizacije i društva da podnesu prijave za finansiranje humanitarnih projekata, a proces zaprimanja kompletiranih aplikacija, koje moraju biti popunjene u skladu sa smjernicama i obrascima za aplikaciju i na engleskom jeziku, otvoren je do 1. maja svake godine, nakon čega slijedi transparentan i objektivan proces revizije i selekcije prijavljenih projekata po tačno definiranim kriterijima od NATO Charity Bazaar-a.

Kruna rada ovog odbora je organizacija godišnjeg završnog događaja, koji se svake godine održava drugog vikenda u novembru, kada svaka zemlja uspostavlja svoj štand na kojem se prodaju tradicionalna jela, pića, suveniri i drugi proizvodi karakteristični za tu zemlju.

- Učesnici završnog dvodnevnog događaja, koji je prošle godine održan 17. i 18. novembra 2018. godine, bile su 29 zemalja članica NATO-a, kao i 13 partnerskih zemalja, uz podršku brojnih vanjskih saradnika i sponzora, kao što su banke, auto-kuće, osiguravajuće i druge firme iz raznih oblasti, a koje su među vodećima u svom poslu u Belgiji i svijetu. Važno je spomenuti da se radi o veoma posjećenom događuju iz Programa saradnje sa NATO-om, koji u dva dana posjeti nekoliko hiljada ljudi, što predstavlja izvrsnu priliku za prezentiranje i promociju nacionalnih proizvoda u međunarodnom okruženju - navodi se.

Prema ustaljenoj praksi, nakon završetka glavnog dvodnevnog događaja i ovisno o količini prikupljenih finansijskih sredstava tokom svih događaja u kalendarskoj godini, obično u decembru tekuće godine, vrši se uplata novca na zvanične račune organizacija čiji su projekti odabrani za finansiranje, a po zaprimanju donacije od NATO Chatrity Bazaara, organizacija kojoj je na račun uplaćen novac je dužna potvrditi prijem novca, navodeći tačan iznos i datum uplate, a preporučuje se i dostava pisma zahvale, uz kratak izvještaj  i par fotografija o tome kako su se novci utrošili.

- Stoga, još jednom pozivamo i obavještavamo sve zainteresirane humanitarne organizacije i društva da se prijave i informiraju putem linka www.natocharitybazaar.org uz napomenu da je krajnji rok za prijavu 1. maj 2019. godine - navodi MOBiH u saopćenju za javnost.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana