Svijet     | 19.02.2019. 15:41 |

Bernie Sanders objavio kandidaturu za američkog predsjednika

FENA Internet

WASHINGTON, 19. februara (FENA) - Senator iz Vermonta, Bernie Sanders, čija je buntovnička predsjednička kampanja iz 2016. godine preoblikovala politiku Demokratske stranke, objavio je u utorak da se natječe za predsjednika na izborima u 2020.

- Naša kampanja nije samo u tome da porazimo Donalda Trumpa. Naša kampanja je na transformiranju naše zemlje i stvaranju vlade zasnovane na principima ekonomske, društvene, rasne i ekološke pravde - opisao je 77-godišnji političar svoju politiku u emailu upućenom pristalicama.   

Entuzijastični progresivac koji je zagovornik niza prijedloga u obimu od medicinske zaštite za sviju do besplatne školarine za koledže, zapanjio je demokratski establisment u 2016. svojim svježim idejama i odlučnim suprotstavljanjem Hillary Clinton. Iako je ona na kraju postala kandidat Demokratske stranke, njegova kampanja pomogla je u postavljanju temelja za blago kretanje ulijevo politike Demokratske stranke u Trumpovoj eri.  

Sanders se sada suočava s pitanjem kako se može ubaciti u nakrcanu arenu predsjedničkih kandidata Demokratske stranke koji bi mogli prigrliti mnoge od njegovih političkih ideja. To je znatno drugačija situacija od 2016. godine kada je Clinton bila jedina suparnica progresivnom političaru. 

Ipak, ne dovodi se u pitanje da će Sanders biti kredibilan natjecatelj za demokratsku nominaciju. On je osvojio više od 13 miliona glasova u 2016. i pobijedio je na desecima unutarstranačkih izbora. Pokrenuo je svoju predsjedničku kampanju organizacijom na nivou kompletne zemlje i s dokazano malim novčanim sredstvima.

- Mi ćemo pobijediti - izjavio je Sanders za CBS.

Kazao je da će pokrenuti "ono što smatram pokretom bez presedana u modernoj američkoj istoriji - narodni pokret koji će položiti temelje za transformiranje ekonomskog i političkog života ove zemlje".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo