Bosna i Hercegovina     | 16.02.2019. 11:29 |

Premijerno prikazan film 'Velika bijela kuća' u Tuzli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Film "Velika bijela kuća" premijerno je prikazan u tuzlanskom Cinestaru povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka.

Radi se o dokumentarnom filmu u kojem djeca na osnovu sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

Film je u cjelosti autorski rad članova grupe mladih liječenih od raka – MladiCa, koja djeluje u okviru Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" i njihovog mentora Zorana Ćatića, urađen isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom.

- Na ovaj način željeli su pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima, ali film istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihove rješavanje - ističe se u saopćenju Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Film je ostvario veliki uspjeh u oktobru prošle godine osvojivši najveću nagradu, Grand Prix na Dubrovnik Film Festivalu 2018 (DUFF) i tako je postao najbolji film 7. DUFF-a.

Na premijeri među publikom su bila hrabra djeca i roditelji, donatori, volonteri, predstavnici institucija te mnogi drugi veliki prijatelji Udruženja koji podržavaju njihov rad i koji su velika podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama.

Program premijere koji je obuhvatio i obraćanje mladih liječenih od raka, članova grupe MladiCe, je ispunio salu pozitivom, ljubavlju i nevjerovatnom energijom.

- Ovaj film je kruna našeg dosadašnjeg rada, a pošto je film dijelom i priča o Roditeljskoj kući, pa i naziv simbolično aludira na nju, onda je on i kruna rada Roditeljske kuće. Njegova premijera je i dijelom zahvala svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način podržali rad Roditeljske kuće i Udruženja, a samim tim i rad mreže mladih liječenih od raka MladiCa te djecu oboljelu od raka. Kroz film smo željeli i podići svijest našeg društva o raku kod djece i mislimo da je on zaista uspio u tome - rekla je predstavnica mreže mladih liječenih od raka MladiCe Advija Džambas, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

HBO Max najavio premijeru filma 'Jan' 1. marta, reditelja Kenana Musića

U Vijećnici upriličena premijera filma 'Agresija na istinu' autora Avde Huseinovića

Premijerno prikazan dokumentarni film 'Zagonetka Alagić - General koji je uspijevao nemoguće'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana