Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 18:48 |

Bukvarević i boračke organizacije pozvali na hitno usvajanje budžeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalno ministarstvo finansija izvršili su sve potrebne pripreme, te su spremni u najkraćem roku od 48 sati nakon usvajanja budžeta i zakona o izvršenju budžeta za 2019. godinu doznačiti sredstva na račune korisnika.

U sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata resorni ministar Salko Bukvarević i njegovi saradnici održali su redovni radni sastanak sa predstavnicima koordinacije boračkih saveza Armije RBiH i HVO-a.

Na sastanku je razmatrano nekoliko tačaka te su doneseni i zaključci da je potrebno hitno usvojiti budžet i zakon o izvršenju budžeta za 2019. godinu kako bi se mogle izvršiti isplate invalidnina i naknada boračkim kategorijama.

Prema raspoloživim informacijama sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH je zakazana u srijedu, 20. februara, kada se očekuje usvajanje budžeta i zakona o izvršenju budžeta za 2019. godinu, što znači da bi se sredstva na računima korisnika boračkih naknada mogla naći u roku od 48 sati, jer su Federalno ministarstvo za pitanja boraca i Federalno ministarstvo finansija izvršili sve pripreme, te su spremni u najkraćem roku doznačiti sredstva bankama.

Zakazan je i sastanak sa predstavnicima Koordinacije HVO-a u utorak te je usaglašen stav da će predstavnici Saveza demobiliziranih branilaca i Udruge razvojačenih branitelja organizirati posebne sastanke na kojima će se dalje razmatrati Prijedlog zakona o demobiliziranim braniocima.

Federalni ministar je upoznao prisutne o mišljenju, sa pravnog i finansijskog aspekta, na Prijedlog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica koji je u parlamentarnu proceduru uputila koalicija DF-GS.

Također, u vezi sa inicijativom o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju dogovoreno je da će koordinacije razmotriti predmetnu inicijativu i mišljenje o istoj dostaviti u roku od sedam dana resornom ministru, saopćeno je iz Kabineta ministra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo