Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 17:22 |

Aktivnosti na izgradnji roditeljske kuće u Tuzli (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 15. februara (FENA) - Olakšati patnje malih boraca sa kancerom i povećati stopu njihovog izlječenja misija je njihovih ljekara i roditelja ali i šire društvene zajednice koja se uključila u projekat izgradnje roditeljske kuće u TK iz kojeg u prosjeku dolazi trećina djece iz FBiH oboljele od raka.

- Ministarstvo zdrava na zahtjev Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla već je uputilo u proceduru zahtjev prema Skupštini Tuzlanskog kantona koja je osnivač i vlasnik i zemljišta i objekata na Univerzitetu Kliničkog centra Tuzla da se Kliničkom centru Tuzla dozvoli uknjižavanje određenog dijela zemljišta - ističe Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Buduća roditeljska kuća nalazila bi se nadomak Klinike za dječije bolesti, imala bi jednu etažu a svojim oblikom ne bi narušavala ugodan prirodni ambijent.

- Mi želimo već naredne godine da otvorimo objekat. Idejno rešenje je urađeno, prekjuče smo dobili prvu donaciju u vrijednosti od 25 hiljada maraka. Objekat će biti oko 400 metara kvadratnih - kazao je Fikret Kubat, predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Liječenje djece oboljele od raka je dugo i neizvjesno. Blizina porodice od velikog je značaja potvrđuju iskustva roditelja.

- U roditeljskoj kući je trčala, smijala se, igrala sa drugom djecom, svoj gubitak kose podnosila mnogo lakše gledajući druge ćelave glavice jer se nije osećala drugačije - kaže majka Atifa Buldić - Bešić.

Svi napori ljekara usmjereni su ka podizanju stope preživljavanja djece.

- U svijetu se godišnje otkrije 300.000 nove djece sa malignim oboljenjima gdje je procenat izlečenja od 80 do 90 posto. Rezultati našeg liječenja su približno svjetskim statistikama, ali evo mi ćemo se potruditi da i dalje radimo na tome da to bude još bolje - ističe dr. Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC -a Tuzla.

Djeca u TK obolijevaju od svih vrsta karcinoma. Neki oblici ipak prednjače.

- Najčešće maligne bolesti dječije dobi su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi, odnosno tumori limfnih žlijezda. Na njih otpada 60 posto svih malignih oboljenja dječije dobi - izjavila je šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju  prim.dr. Amila Latifagić, Klinike za dječije bolesti UKC -a Tuzla.

Direktor UKC -a Tuzla prof.dr. Nešad Hotić zahvalio je ljekarima koji rade na ovoj klinici, koji rade na hematološko onkološkom odjeljenju "koji je definitivno odjeljenje koje zahtjeva najboljie educiran kadar, zahtjeva ljude koji su 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici dostupni i pacijentima njihovim roditeljima".

Male pacijente smještene na Klinici, povodom 15. februara, posjetili su premijer TK, kantonalni ministar zdravstva te predstavnici Udruženja PIPOL.

- Proces liječenja je zapravo jako težak dugotrajan i mukotrpan. Mi smo i ovim svojim gestom željeli iskazati podršku kako oboljenim mališanima tako njihovim roditeljima, naravno i svima onima koji pružaju i ulažu zapravo nadljudske i profesionalne napore da bi ta djeca izašla kao da kao pobjednici iz ove priče – kazala je Amra Saračević, predsjednica Udruženja PIPOL.

Ovo udruženje organiziralo je povodom Međunarodnog dana djece oboljele od raka i podjelu promotivnog materijala i puštanje balona sa Trga slobode u Tuzli. 

Pogledajte http://fena.ba/video/2583

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16tySVDxOqh57H7up2yPuJHMiBkmlewyr?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Delić: Djeca koja se liječe od malignih bolesti moraju imati pravo na dječiji dodatak

Primjer Tuzlanke Azra Lukavačkić ohrabrenje djeci oboljeloj od malignih bolesti

'Život poslije raka… Borba se nastavlja', slogani ovogodišnje kampanje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana