Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 17:35 |

Džaferović primio generala Wirantoa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio koordinirajućeg ministra za politička, pravna i sigurnosna pitanja Republike Indonezije generala Wirantoa.

Tokom razgovora istaknuto je zadovoljstvo dobrim kvalitetom političkih odnosa BiH i Indonezije, kao i činjenicom da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izrazio je zahvalnost na višegodišnjoj podršci i pomoći prijateljske Indonezije, koja se ogledala u učešću indonežanskih oružanih snaga u mirovnoj misiji u BiH, kao i na planu više finansijskih projekata. Također, informisao je generala Wirantoa o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i procesu uspostave vlasti.

 General Wiranto, koji je prvi put u službenoj posjeti BiH, čestitao je svima u BiH na uspješnom izbornom procesu, zahvalivši na srdačnom prijemu. Istakao je zahvalnost za bh. podršku pri glasanju pri Vijeću sigurnosti UN-a za nestalno članstvo Indonezije do kraja 2020. godine. General Wiranto je prenio pozdrave i poziv predsjednika Indonezije Jokoa Widodoa za službenu posjetu Predsjedništva BiH Indoneziji.

 Sagovornici su konstatovali da dobre političke odnose treba dodatno unaprijediti, naročito u oblastima ekonomske i sigurnosne saradnje. U tom smislu, data je podrška ubrzavanju pregovora o zaključenju bilateralnih sporazuma, od kojih su neki u proceduri.

 Tom prilikom član Predsjedništva BiH Džaferović je inicirao održavanje sjednice Zajedničke komisije za trgovinsku saradnju između BiH i Indonezije.

 Također, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović informisao je generala Wirantoa da BiH želi da proširi saradnju sa Indonezijom u oblastima turizma i trgovine, a kada je riječ o agroindustriji, posebno u proizvodnji halal hrane, za koju, ocijenjeno je, postoji veliki interes na indonežanskom tržištu.

Također, na sastanku je istaknuta potreba za unapređenjem saradnje državnih univerziteta dvije zemlje.

Sastanku su, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovali savjetnik Dragoljub Reljić i saradnik Đorđe Šarčević, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, savjetnici Slaven Kovačević i Vanja Filipović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Spasioci evakuirali sve planinare zarobljene na indonezijskom vulkanu Marapi

Jedanaest mrtvih i 12 nestalih penjača nakon erupcije vulkana u Indoneziji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo