Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 16:20 |

Dopredsjedavajuća Skupštine KS podržala zahtjeve dijaliznih pacijenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić izjavila je da će inicirati prema nadležnim kantonalnim institucijama ispunjavanje zahtjeva dijaliznih pacijenata.

Na sastanku predsjednica Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata KS Amela Šiljević informirala je danas da u Kantonu Sarajevo trenutno ima oko 320 dijalizinih pacijenata. Od kantonalnih vlasti, kaže, trenutno im je najpotrebnija pomoć za refundaciju troškova lijekova koje snose samostalno.

Kristić kazala je da će već na narednoj sjednici Skupštine KS pokrenuti inicijativu za ispunjavanje zahtjeva tog udruženja.

- Na vaš zahtjev, tražit ću da se na dijalizne pacijente u Kantonu Sarajevo ne primjenjuje vremensko ograničenje na lijekove s esencijalne liste tokom 12 mjeseci, kao što je riječ o lijeku pantoprazolu - naglasila je Kristić.

Predmet njene skupštinske inicijative bit će i refundiranje troškova onih dijaliznih pacijenata koji se do bolnice prevoze u vlastitoj režiji, na način kako je to regulisano u drugim kantonima. Razmotrit će se i mogućnosti davanja finansijske podrške radu Udruženja, saopćeno je iz Kantona Sarajevo. 

(FENA) E. F.

KS

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'