Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 14:40 |

Općina Centar ukazala na značaj 105. motorizirane brigade Armije RBiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 15.  februara (FENA) -  Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i općinski načelnik Nedžad Ajnadžić na svečanoj sjednici ukazali su na značaj 105. motorizirane brigade Armije RBiH, koja je osnovana 18. februara ratne 1993. godine.

- Ne smijemo zaboraviti žrtve, njihovu borbu i što su učinili za građane Bosne i Hercegovine.  Pred nama je da porodicama šehida i poginulih boraca vratimo dostojanstvo i osiguramo bolje uvjete za život. Taj posao nije lak, ali moramo ulagati veće napore i realizirati projekte koje će pomoći boračkoj populaciji u svakodnevnom životu. To nam je obaveza i dužnost, kao i da prenosimo istinu budućim naraštajima kako nam se historija više nikada ne bi ponovila - kazala je Karačić.  

Aktivnim odnosom i racionalnim pristupom, smatra načelnik Ajnadžić, trebaju se pamtiti sve borbene bitke, ali i praviti prilike za oproštaj i pomirenje.

- Sedam hiljada boraca je u teškim vremenskim uvjetima prenosilo zastavu 105. motorizirane brigade Armije RBiH. Tristodvanaest pripadnika položilo je svoje živote braneći svoj grad i državu, a 2.000 je ratnih vojnih invalida, dok je osam boraca odlikovano najvećim ratnim priznanjem. Zbog svega ovoga dužni smo poštovati njihova hrabra djela - dodao je Ajnadžić.

Po završetku sjednice predstavnici Općine su za jedan broj porodica pripadnika 105. brigade uručili simbolične novčane donacije Općine Centar.

Također, na sjednici su učenici osnovnih škola pročitali nagrađene literarne radove posvećene 105. motoriziranoj brigadi.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'