Svijet     | 15.02.2019. 14:54 |

Minhenska konferencija - vojna saradnja i međunarodna trgovina glavne teme

FENA Internet

MUENCHEN,  15. februara (FENA) - Pedesetpeta Konferencija o sigurnosti u Muenchenu počinje danas. Pod predsjedanjem  ambasadora Wolfganga Ischinger, više od 600 donosilaca odluka na visokom nivou iz političkog, poslovnog i akademskog života, kao i građanskog društva, raspravljat će o trenutnim krizama i budućim sigurnosnim izazovima.

Glavne teme prvog dana konferencije bit će vojna saradnja i međunarodna trgovina, navodi se na websiteu Mihnenske konferencije (MSC). 

Predsjedavajući MSC, Wolfgang Ischinger, danas otvara konferenciju obraćanjem učesnicima, među kojima je više od 35 šefova vlada i država, kao i 50 ministara vanjskih poslova i odbrane, što je  najveći broj za MSC.

Vojna saradnja u EU i van nje dominirat će današnjim dnevnim redom. Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen i njen britanski kolega Gavin Williamson bit će prvi učesnici debate. Kasnije će  debatirati Erna Solberg, premijerka Norveške, kao i ministri vanjskih poslova Francuske, Poljske, Kanade i Japana, te američki sentor Lindsey Graham. Oni će, između ostalog, raspravljati o tome šta "strateška autonomija" znači za njih i da li se euroatlanska vojna saradnja i dioba bremena vojnih troškova mogu postići bez stvaranja međusobno suprotstavljenih struktura.

Kasnije će govoriti  Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, Federica Mogherini, šefica evropske diplomatije, i Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova.

Paralelno će se odvijati diskusija na temu "Omogućimo konkurentima da ponovo trguju: od konfrontacije do saradnje?, s akcentom na budućnost međunarodne trgovine. Učesnici panel diskusije bit će Olaf Scholz, njemački ministar finansija, Kristalina Georgieva, prelazna predsjednica Svjetske banke, Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, Ron Johnson, američki senator, Henry Huiyao Wang, konzul u Državnom vijeću Kine, i Mohammed El-Erian, glavni  ekonomski savjetnik u Allianz SE.

Učesnici će istraživati pitanje da li međunarodna trgovina može služiti kao pokretač međunarodne saradnje ili može ublažiti političke nemire.

Vrhunac dešavanja bit će inauguracija nagrade John McCain, kako bi se odala počast pokojnom senatoru MCainu, koji je predvodio američku kongresnu delegaciju na MSC-u više od 20 godina. Vrijednost nagrade iznosi 20.000 eura, navodi se na websiteu MSC-a.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nešić govorio na Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja sigurnosti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu