Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 14:07 |

Parlament FBiH - Prva redovna sjednica Zastupničkog doma 28. februara

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prva redovna u novom sazivu, zakazana je za 28. februar, potvrdio je za Fenu zastupnik Irfan Čengić.

U najavljenom dnevnom redu je po skraćenom postupku predložen zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, čiji su inicijatori zastupnici Demokratske fronte i Građanskog saveza.

Irfan Čengić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH, po hitnom postupku je za ovo zasjedanje predložio razmatranje zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih osoba - rezidenata FBiH, koja su ostvarila prihode iz inostranstva, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom, čija je osnovna namjera da sva socijalno ugrožena djeca na području FBiH primaju dječiji dodatak, kao i da budu ujednačena prava svih nezaposlenih porodilja u Federaciji BiH, također je u najavljenom dnevnom redu.

Za ovu sjednicu je predloženo i odobravanje Odluke o izadavanju garancije FBiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH radi projekta izgradnje Bloka 7 - 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Predviđeno je i razmatranje po skraćenom postupku više zakona kojima se predlaže da sedam općina u FBiH budu administrativno proglašene gradovima: Čapljina, Živinice, Srebrenik, Ljubuški, Visoko, Gračanica i Gradačac.

Ova prva redovna sjednica održava se nakon konstituiranja novog, postizbornog saziva Zastupničkog doma 9. januara i vanrednog zasjedanja održanog istog dana, na kojem je odobren predloženi budžet FBiH za 2019. godinu.

Drugi nivo dvodomnog parlamenta, Dom naroda, još nije oformljen u novom četvorogodišnjem sazivu već je konstituirajuća sjednica zakazana zvanično za 20. februar, a kao jedna od tačaka dnevnog reda također je predložen ovogodišnji federalni budžet, akt koji ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'