Svijet     | 14.02.2019. 16:51 |

Druzi na Golanskoj visoravni obilježavaju godišnjicu izraelske aneksije

FENA Internet

MAJDAL SHAMS, Golanska visoravan, 14. februara (FENA) - Mašući sirijskim zastavama i slikama predsjednika Bashara al-Assada, na stotine arapskih Druza koji žive na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom u četvrtak se okupilo kako bi obilježili aneksiju teritorije koju je Izrael preoteo od Sirije u 1960-im godinama.

Odjeveni u tradicionalnu crnu odjeću i s bijelim kapama, demonstranti su uzvikivali parole u kojima obećavaju lojalnost Siriji.

- Ova zemlja je zemlja naših očeva i djedova, ova zemlja je naša. Niko nema prava na nju osim Sirijaca - izjavio je Qasem Mahmoud al-Safadi iz sela Majdal Shams.

Golan je bio dio Sirije dok ga Izrael nije osvojio u Bliskoistočnom ratu u 1967. Izrael je anektirao tu teeitoriju u 1981., u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica.

Druzi su arapska manjina koja prakticira ogranak Islama i čiji su sljedbenici u Siriji dugo vremena lojalni vladajućoj porodici Assad.

Oko 22.000 Druza živi na Golanu pod izraelskom vlašću. Izrael im je, u nastojanju da ih integrira, ponudio državljanstvo, ali ga je većina Druza odbila.

Još 120.000 Druza živi u Izraelu čineći oko dva posto stanovništva, i jedna su od najviše integriranih izraelskih manjina.

Nekada spremni da razmotre vraćanje Golana u zamjenu za mir sa Sirijom, Izraelci su u posljednjim godinama tvrdili da su rat u Siriji i prisustvo iranske vojske koja podržava vladu u Damasku učvrstili potrebu da zadrže strateški plato pod svojom kontolom, prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!