Bosna i Hercegovina     | 14.02.2019. 16:24 |

Džaferović i Hagelberg: Bh. dijaspora spona BiH i Švedske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Bosanskohercegovačka dijaspora predstavlja sponu za dodatni razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Švedske, ocijenili su danas tokom susreta član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Uz ocjenu da su odnosi među zemljama dobri i prijateljski, ambasador Hagelberg je podsjetio da u Švedskoj živi oko 100.000 ljudi porijeklom iz BiH, kazavši da je to zajednica koja je, prema zvaničnim istraživanjima, najbolje integrirana u švedsko društvo.

Na sastanku je konstatirano da ohrabruju podaci o povećanju obima investicija iz bh. dijaspore u Bosnu i Hercegovinu, a u toku je i realizacija razvojnog programa kojim Švedska, u iznosu od 16 miliona eura godišnje, daje podršku ekonomiji, zaštiti okoline i vladavini prava u BiH.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s fokusom na evropski put države, kada je Džaferović zahvalio Hagelbergu na kontinuiranoj pomoći Švedske posebno u strukturalnim reformama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Posjeta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo