Svijet     | 14.02.2019. 15:29 |

Shanahan: Sjedinjene Države neće se jednostrano povući iz Afganistana

FENA Internet

BRUXELLES, 14. februara (FENA) - Sjedinjene Države neće samoinicijativno reducirati svoje vojno prisustvo u Afganistanu, izjavio je u četvrtak vodeći zvaničnik Pentagona, obećavajući da će svaki potez biti u potpunosti koordniran s američkim saveznicima.

- Neće biti samoinicijativnog smanjenja broja vojnika. To jedna od poruka: to će biti koordinirano. Mi smo zajedno - izjavio je američki ministar odbrane Pat Shanahan novinarima nakon prvog sastanka s koelgama iz ostalih članica NATO-a.   

Nezadovoljan najdužim američkim ratom, predsjednik Donald Trump izjavio je kako želi napustiti Afganistan, povećavajući sumnje u NATO-vu operaciju obuke afganistanskih vojnika u ratom zahvaćenoj zemlji. Oko 14.000 američkih vojnika je u Afganistanu, dok nešto više od polovine njih s NATO-m i ostalim zemljama učestvuje u kontraterorističkim i borbenim operacijama.

Shanahan je jasno stavio do znanja da će, ukoliko dođe do rezova u broju američkih vojnika, ili zahvaljujući pregovorima s talibanima ili zbog drugih okolnosti, Washington konsultovati NATO kako bi osigurao koordinaciju.

- Razgovarali smo o tome kako da udvostručimo našu podršku afganistanskim nacionalnim odbrambenim i sigurnosnim snagama kako bismo izvršili čak i jači pritisak na talibane - izjavio je Shanahan.

Ukoliko američki vojnici samoinicijativno napuste operaciju NATO-a u Afganistanu, saveznici poput Njemačke neće biti u stanju da obavljaju svoje zadatke jer se oslanjaju na američku zračnu podršku, tvrdi novi šef Pentagona, prenoi Associated Press. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo