Svijet     | 14.02.2019. 12:17 |

Guterres pozdravio sporazum o rješenju spora Grčke i Makedonije

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 14.februara (FENA) - Generalni sekretar  UN-a Antonio Guterres pozdravio je rješenje spora između Grčke i Makedonije oko ustavnog naziva Makedonije.

Guterres je primio zvaničnu notifikaciju o stupanju na snagu Prespanskog sporazuma, koji između ostalog, potvrđuje dogovor strana  o imenu "Republika Sjeverna Makedonija", izjavio je  Guterresov portparol Stephane Dujarric.

- On (Guterres) pozdravlja postizanje sporazuma kojim se rješava dugotrajni spor između Atine i Skopja, i pokazuje da se čak i naizgled nerješiva pitanja mogu razriješiti kroz dijalog i uz političku volju - izjavio je Dujarric.

Čelnik Svjetske organizacije čestitao je premijerima dvije zemlje, Alexisu Tsiprasu i Zoranu Zaevu, na njihovoj odlučnosti u stvaranju vizije budućih odnosa između dvije zemlje i pomirenja u balkanskoj regiji i šire, navodi Dujarric u izjavi za javnost. 

Guterres je izrazio duboku zahvalnost svom ličnom izaslaniku, Matthewu Nimetzu,  na njegovoj čvrstoj predanosti i organiziranju pregovora, navodi se u izjavi.

Čelnik UN-a pozvao je države članice, regionalne organizacije i sve međunarodne partnere da podrže istorijske korake koje su poduzele dvije strane, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana