Bosna i Hercegovina     | 13.02.2019. 15:53 |

Ćorić Mešić: Projekt 'Mostar EPK 2024' iskorišten za postizborne pregovore

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 13. veljače (FENA) – Članica Tima za izradu Aplikacije "Mostar europska prijestolnica kulture 2024" i savjetnica Službe za kulturu Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Sanela Ćorić Mešić izrazila je u srijedu žaljenje što je projekt kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. iskorišten u svrhu postizbornih pregovora.

- Žao mi je što je ovako lijepa priča iskorištena u svrhu postizbornih pregovora, ali se ipak nadam da je sve premostivo – kazala je u izjavi za Fenu Ćorić Mešić u povodu jučerašnjeg sastanka Tima za izradu aplikacije 'Mostar 2024' te predstavnika političkih stranaka koji su svojim potpisom trebali osigurati nastavak kandidature.

Na sastanku, koji je organizirao gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, nisu se pojavili predstavnici SDA i Stranke za BiH.

 Predstavnici tih stranka poslali su odvojena pisma u kojima, kako je naglašeno, traže transparentnost svih aktivnosti vezanih za financijsku konstrukciju Projekta, kao i pojašnjenje načina trošenja sredstava, aktivnosti i participaciji Grada Mostara.

Potpis potpore dosad su dali HDZ BiH, HDZ 1990, HSS i HSP BiH.

Naime, za nastavak kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. Europska komisija traži političku potporu svih stranaka koje su participirale u posljednjem Gradskom vijeću Grada Mostara, onom iz mandatnog razdoblja od 2008. do 2012. godine.

 Sanela Ćorić Mešić napominje kako je 'prijavna knjiga' sa svim tehničkim elementima i planiranim aktivnostima ranije dostavljena svim strankama te kako su od početka kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. bili transparentni.

U 'prijavnoj knjizi', kako kaže, predstavljen je ukupan proračun operativnih troškova za projekt "Mostar EPK 2024", a koji predviđa oko 11 milijuna eura.

- Od toga iznosa, Grad Mostar, kao nositelj projekta, trebao bi izdvojiti oko 4,6 milijuna eura, a ostalo bi se trebalo namaknut od europskih fondova i viših razina vlasti – pojasnila je Ćorić Mešić.

Po njezinim riječima, ako bi spomenuti projekt bio uspješno realiziran, onda bi od Europske unije 2025. dobili milijun i pol eura.

Podsjećamo, Mostar je zajedno s Banjalukom i norveškim gradom Bodom odlukom Europske komisije 22. studenoga prošle godine ušao u drugi krug izbora za prijestolnicu kulture.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo