Magazin     | 14.02.2019. 08:24 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 14. veljače (FENA) - 

- 269. Umro sv. Valentin, po kojemu se na današnji datum slavi Valentinovo - Dan zaljubljenih.

- 869. Umro sv. Ćiril, brat sv. Metoda, koji su bili kršćanski misionari i sveci, poznati i kao Solunska braća, Sveta braća i slavenski apostoli. Ćiril je bio autor staroslavenskog pisma glagoljice koja se u hrvatskim krajevima zadržala sve do 19. stoljeća. Najpoznatiji hrvatski glagoljaški spomenik je Bašćanska ploča.

- 1779. Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik.

- 1835. Na inicijativu dramskog pisca Joakima Vujića, uz novčanu pomoć kneza Miloša Obrenovića, u Kragujevcu osnovano prvo pozorište u Srbiji. 

- 1876. Alexander Graham Bell po prvi je put prijavio telefon uredu za patente. Zanimljivo je kako je istog jutra uredu za patente svoj telefon prijavio i manje poznati izumitelj Elisha Gray koji je na kraju izgubio sudski spor s Bellom.

- 1923. Rođen Miljenko Smoje, hrvatski novinar, književnik, i televizijski scenarist. Pisao je putopise, scenarije, reportaže i satire o običnom čovjeku i suvremenom životu. Poznat je i po scenariju televizijske serije "Naše malo misto".

- 1924. Thomas Watson u državi New York osnovao korporaciju International Business Machines, od početka poznatu kao IBM, najveću i najstariju kompaniju u branši informacijske tehnologije.

- 1929. U Chicagu se dogodio krvavi Al Caponeov masakr na Valentinovo u kojem su ubijeni ljudi iz Al Caponeu protivničke gangsterske organizacije.

- 1930. Rođen Relja Bašić, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac i redatelj. Odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 56 domaćih te brojnim inozemnim filmovima. 

- 1945. Oslobođen Mostar u Drugom svjetskom ratu. Tradicionalno, Udruga antifašista i boraca NOR-a Mostar, danas će odati počast svim antifašistima koji su izgubili život za slobodu Mostara.

- 1950. Rođena Josipa Lisac, hrvatska pjevačica i jedna od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti. Poznata je po izvornoj mješavini različitih glazbenih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi te izraženim vokalnim sposobnostima.

- 1972. Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade "Luna 20" lansiran prema Mjesecu, odakle je 11 dana kasnije donio uzorke Mjesečevog tla.

- 2003. Uginula ovca Dolly, prvi sisavac koji je uspješno kloniran iz odrasle somatske stanice. Klonirana je na Institutu Roslin u Midlothianu u Škotskoj. Uginula je u dobi od šest godina. Njezini preparirani ostaci izloženi su u Škotskom Nacionalnom muzeju u Edinburghu.

- 2015. Umro Franjo Mihalić, atletičar, atletski sudac i organizator atletskih natjecanja. Osvajač je srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine. Pobijedio je na više od 50 međunarodnih utrka. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom