Bosna i Hercegovina     | 13.02.2019. 10:28 |

Poslanici NSRS-a o promjeni namjene poljoprivrednog zemljišta

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 13. februara (FENA) – Raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Zakonom se precizira način, dokumentacija i uslovi za izdavanje rješenja odnosno poljoprivredne saglasnosti za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Entitetski ministar poljoprivrede Boris Pašalić je pojasnio da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi uvođenja i definisanja izrade osnova zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta jedinice lokalne samouprave, podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveze korisnika poljoprivrednog zemljišta da redovno kontroliše plodnost tog zemljišta. 

Definišu se i slučajevi u kojima se ne plaća naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Propisano je da se poljoprivredno zemljište koje je do sada bilo upisano u javnim evidencijama kao opštenarodna imovina, društvena, odnosno državna svojina, upiše kao svojina RS.

Na dnevnom redu sjednice je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duhanu, te, između ostalog, Nacrtu strategije razvoja preduzetništva žena u RS-u za period do 2022. godine.

Poslanici su tokom jučerašnjeg rada razmotrili izmjene i dopune zakona o Komori inženjera poljoprivrede, registraciji poslovnih subjekata, te zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kojim se propisuju uslovi i način provođenja postupka elektronske registracije preduzetnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo