Bosna i Hercegovina     | 13.02.2019. 10:09 |

Mostar i ove godine plesom protiv nasilja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. februara (FENA) - Na Španskom trgu u Mostaru u četvrtak, 14. februara, bit će upriličena plesna revija kojom će Grad na Neretvi, šestu godinu zaredom, podržati globalnu kampanju protiv nasilja nad ženama "One Billion Rising" (V-day).

Aktivistice, psihologinje i kulturne radnice iz Mostara prepoznale su važnost ovog događaja te odlučile da se svake godine pridruže pokretu i obilježe 'V-dan' u gradu na Neretvi, saopćili su organizatori.

Uz pomoć plesnih klubova (PS Flash, Ps B-dance, MO-stars, ŠPK Zrinjski, Mostarske mažoretkinje, Erigo, Pro-dance) i nevladinih udruga kroz ples se želi ukazati na problem nasilja koji sistematski uništava živote porodica i utječe na razvoj čitavog društva.

"Ples u ovoj kampanji savršeno predstavljanja slobodu tijela i duha, izraza emocija i energičnog kretanja u prostoru. Svaka žena, djevojka ili djevojčica, svako živo biće ima pravo na tu slobodu - netaknutu i nenarušenu nasiljem ili nekom drugom vrstom represije. Svjesni smo da ovom kampanjom ne možemo promijeniti svijet, ali definitivno možemo skrenuti pažnju na probleme koji nas tište i solidarisati se sa žrtvama nasilja i nepravde", stoji u saopćenju.

Organizatori ističu kako ove godine kampanja "One Billion Rising", pored svog osnovnog cilja, ima i dodatni cilj, a to je solidarisanje s pokretom "Pravda za Davida" te "Pravda za Dženana".

"Ovim putem želimo ukazati na sporost ili odbijanje sistema u procesuiranju zločina, čime se izravno vrši nasilje nad porodicama. Nažalost, neke od ovih porodica su u cijelosti nestale dok su se borile za pravdu, što nam je poznato iz slučaja 'Pravda za Mahira'. Stoga vas pozivamo da se pridružite ovogodišnjoj kampanji te svojim učešćem date podršku borbi protiv nasilja i putu do pravde", navodi se u zajedničkom saopćenju Udruženja "Žena BiH" Mostar, Podružnice psihologa "Hercegovina" i Vijeća mladih Grada Mostara.

Kampanja će početi plesom na Španskom trgu u 16:30 sati, nakon čega će biti upriličena zajednička šetnja podrške do Mepas Malla, gdje će ples biti nastavljen.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom