Bosna i Hercegovina     | 13.02.2019. 09:25 |

Pompeo i Lajčak razgovarali o situaciji u BiH

FENA Internet

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pomeo, tokom radnog ručka s ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom otvorio je i pitanje Bosne i Hercegovine, piše danas Dnevni avaz.

- Sekretar Pompeo pitao me za situaciju u BiH. Rekao sam mu da ta država ne napreduje i da je neophodno snažno angažiranje međunarodne zajednice. Iznio sam stav da se s tako masivnim prisustvom koje imamo kod vas, i kroz Evropsku uniju, diplomatske misije i organizacije, ne možemo praviti kao da nemamo svoj dio odgovornosti - prenio je Lajčak "Avazu".

Pompeo je jučer, u okviru svoje evropske turneje, boravio u Bratislavi. Osim radnog ručka s Lajčakom, imao je i kraće sastanke s premijerom Peterom Pellegrinijem i predsjednikom Slovačke Andrejom Kiskom. Na dnevnom redu radnog ručka s Lajčakom, koji je trajao nešto više od sat vremena, među temama je bila i situacija na zapadnom Balkanu.

- Cijeli region mora imati kredibilnu perspektivu proširenja. Rekao sam sekretaru Pompeu da EU treba biti jasna i odlučna kada je perspektiva tog regiona u Uniji u pitanju. Ipak, posebna pažnja u našim razgovorima o Balkanu bila je posvećena BiH - ističe Lajčak.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lajčak pozdravio dogovor koalicije na državnom nivou o Izbornom zakonu

Cvijanović-Lajčak: Intenzivirati politički dijalog u cilju daljeg napretka BiH ka EU

Miroslav Lajčak u rujnu preuzima novu dužnost

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta