Regija     | 12.02.2019. 17:23 |

Slovenija: Pozivi na ostavku Tajanija, političari ne vjeruju u ispriku

FENA Agencije

LJUBLJANA, 12. veljače  (FENA) - U Sloveniji ni danas ne prestaju ogorčene reakcije na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", a izražavaju se i otvorene sumnje u iskrenost njegove isprike te pozivi na njegovu ostavku.

Tajani je naknadno izrazio žaljenje ako je bio "krivo shvaćen" i rekao je da nije želio "nikoga uvrijediti" svojim govorom na Danu sjećanja u Basovizzi te da se nije radilo o izražavanju teritorijalnih pretenzija nego "poruci mira" da se tragična povijest više nikad ne ponovi.

U anketi koju je proveo mariborski list Večer 87 posto ispitanika smatra da bi Tajani zbog svoje skandalozne izjave trebao odstupiti, odnosno da bi eurozastupnici trebali zatražiti njegovu ostavku u Europskom parlamentu.

Predsjednik zastupničkog kluba slovenskih Socijaldemokrata (SD) Matjaž Han rekao je u izjavi za Slovenski radio da treba pokrenuti pitanje Tajanijeve odgovornosti u Bruxellesu i Strasbourgu i zatražiti njegovu ostavku.

Tajanijev istup, koji je u nedjelju bio upućen potomicima esula - Talijana koji su nakon Drugog svjetskog rata otišli iz krajeva koji su pripali Sloveniji i Hrvatskoj, osudio je i eurozastupnik Lojze Peterle, bivši slovenski premijer i nekadašnji ministar vanjskih poslova čija demokršćanska Nova Slovenija pripada grupaciji europskih pučkih stranaka u Europskom parlamentu, u kojoj djeluje i Tajanijeva stranka.

Peterle je rekao u utorak slovenskim medijima da Tajanijeva naknada isprika i nije prava isprika, odnosno da se Tajani ispričao "samo na pola", posumnjavši u iskrenost njegova žaljenja zbog navodnog nerazumijevanja konteksta kome se i zašto obraćao, prenosi Hina.

"Tajani je u svom nastupu spominjao nacizam i komunizam, ali ne i talijanski fašizam koji su uz Talijane na svojoj koži najbolje osjetili baš Slovenci i Hrvati", kazao je Peterle.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je da priprema pismo koje će ovih dana uputiti Tajaniju i tražiti pojašnjenje o njegovu nastupu u Basovizzi kod Trsta nakon što je predsjednik Borut Pahor već u ponedjeljak talijanskim predsjenniku Sergiu Mattarelli poslao pismo u kojem je izrazio duboku zabrinutost zbog izjava Tajanija i potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija u povodu Dana sjećanja u nedjelju.

"Svako opravdanje je dobrodošlo, ali iz njega mora biti jasno da je ono izrečeno s obećanjem da se takve izjave više neće ponoviti", kazao je u izjavi za Slovenski radio Cerar, najavljujući da će ovih dana Taianiju poslati pismo u kojemu će ga na to upozoriti.

Stranka Ljevica (L), koja iz oporbe podržava koalicijsku vladu Marjana Šarca, priopćila je u utorak u izjavi za javnost da od vlade Slovenije zahtijeva da talijanskoj vladi odmah pošalje prosvjednu notu te "osudi revizionizam i relativizaciju povijesnih događaja", ne samo zbog Tajanijeva i Salvinijeva govora kod Trsta nego i zbog uskraćivanja manjinskih prava Slovencima u Italiji, te protuslovenskih parola i neofašističkih tendencija u pograničnim dijelovima Italije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana