Bosna i Hercegovina     | 12.02.2019. 15:32 |

Zajednička patrola GPBiH i MUP-a Hrvatske spriječila krijumčarenje Turaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Zajednička patrola pripadnika Jedinice granične policije Velika Kladuša i Postaje granične policije Cetingrad Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske spriječila je u ponedjeljak krijumčarenje trojice državljana Republike Turske.

Otkriveni su prilikom granične kontrole Opela, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na teritoriju Cazina. Vozilom je upravljao M. N. (1990.), a sa njim u vozilu nalazio se i Š. J. (1997.), državljani Bosne i Hercegovine.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, vozilo i drugi dokazni materijali privremeno su oduzeti, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi, protiv M. N. i Š. J. ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Državljani Turske su, uz prijedlog za izricanje mjere protjerivanja stranaca sa teritorije BiH, predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Inače, zajedničke patrole sa ministarstvima unutrašnjih poslova Hrvatske, Srbije i Crne Gore svakodnevno se realiziraju u graničnom pojasu i na graničnim prijelazima.

Spomenuti slučaj sprečavanja krijumčarenja ljudi samo je jedan od primjera da zajedničke patrole, pored preventivnih mjera, jačanja međusobnog povjerenja i saradnje te adekvatnijeg korištenja ljudskih resursa, ostvaruju i konkretne rezultate na suzbijanju ilegalnih migracija i drugih nezakonitih radnji. Tokom 2018. realizirano je 3 495 zajedničkih patrola sa MUP-ovima susjednih zemalja, stoji u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kuprešaković u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Kuprešaković i predstavnici UNODC-a razgovarali o zajedničkim aktivnostima i modalitetima saradnje

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 22 strana državljana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo