Bosna i Hercegovina     | 12.02.2019. 14:39 |

Diskusija - Bezuslovno omogućiti zdravstveno osiguranje svakom djetetu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Nevladin sektor, u suradnji s pojedinim parlamentarkama,  aktuelizirao je inicijativu čiji je cilj da sva djeca u Federaciji Bosne i Hercegovine bezuslovno dobiju pravo na zdravstveno osiguranje jer trenutno sistem osiguranja „ne prepoznaje“ djecu od 6 do 15 godina koja ne pohađaju obrazovni proces, a uz to su im i roditelji neosigurani. Njihove zdravstvene potrebe se u nekim sredinama regulišu na osnovu zvaničnih odluka privremenog karaktera, ali sistemskog rješenja nema. 

To su novinarima kazale predsjednica Udruženja „Zemlja djece u BiH“ Mirsada Bajramović i članica novog saziva Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Alma Kratina uoči javne diskusije održane u Sarajevu o željenom unapređenju prava žena i djece u FBiH, koje treba postići harmonizacijom zakonodavstva s međunarodnim standardima.

Ovaj skup su organizirale nevladine asocijacije Inicijativa i civilna akcija (ICVA) te „Zemlja djece u BiH“ pod nazivom „Kojim putem do zdravstvene zaštite za sve?“. Pozvale su i predstavnice pravosuđa te više od 20 članica Parlamenta od kojih su došle tri, među njima i Alma Kratina, četiri-pet uputile su izvinjenje s obrazloženjem zašto ne mogu doći, dok od ostalih nije stigla povratna informacija.

Ama Kratina (Demokratska fronta) je zastupnica koja je bila članica Parlamenta i u dosadašnjem sazivu te u tom periodu se založila za odgovarajuće izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, ali, kako je izjavila danas, akt je „zastao“ u parlamentarnoj proceduri nakon što je vraćen u formu nacrta.

Ona i druge učesnice  skupa apelirale su za što brže donošenje izmjena i dopuna ovog zakona kako bi sva djeca u Federaciji BiH, računajući od njihovog rođenja do navršetka 18 godina, dobila pravo na zdravstveno osiguranje.

Drugi željeni cilj je zakonsko ukidanje roka za prijavu odraslih na zavode za zapošljavanje budući da se ljudi nekad ne javljuju u zadanim terminima, a jedan od razloga bude kad ostaju bez posla, od poslodavca ne dobiju na vrijeme odgovarajući dokument te ne završe prijavu biroima.

Učesnice ove javne diskusije apelirale su i za donošenje izmjena i dopuna  sadašnjeg zakona o porodici s djecom, koji je Federalna vlada već uputila u parlamentarnu proceduru,  s ciljem ujednačavanja prava u oblasti dječijeg dodatka i nezaposlenih porodilja.

Predsjednica Udruženja „Zemlja za djecu u BiH“ Mirsada Bajramović kazala je da u nekim kantonima isplate dodatka za djecu kasne ili ih uopće nema, a u Tuzlanskom, primjerice, dječiji dodatak iznosi 20 KM, što je apsolutno nedovoljno za korisnike koji  žive u ekstremnom siromaštvu.

Bajramović je apelirala i za izmjene Krivičnog zakona FBiH čiji je cilj zaštita djece žrtava nasilja, osobito seksualnog.

Cilj predloženih izmjena je pooštriti kazne pravosnažno osuđenim pedofilima i uspostaviti bazu podataka o njima, zabraniti da se ikada više bave bilo kakvim djelatnostima ili funkcijama koje mogu imati veze s djecom i onemogućiti da izrečene zatvorske kazne zamjenjuju novčanom ili da dobiju pomilovanje. Predloženo je također da se iniciranim izmjenama sadašnjeg zakona, definiraju nova krivična djela - mamljenje djeteta, prinudna sterilizacija i genitalno sakaćenje.

Nevladin sektor je također inicirao dopune sadašnjeg zakonodavstva koje bi zabranile fizičko kažnjavanje djece u porodičnom i drugom okruženju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo