Bosna i Hercegovina     | 12.02.2019. 12:07 |

Podrška privatnim poduzetnicima iz Bosanske Krupe u okviru MEG projekta

FENA Muhamed Sadiković

BOSANSKA KRUPA, 12. februara (FENA) - Predstavnici Općine Bosanska Krupa i UNDP-a Bosne i Hercegovine potpisali su danas ugovore o dodjeli poticaja sa sedam privatnih poduzetnika iz ove općine. Dodijeljeno je ukupno 80.000 KM poticajnih sredstava za podršku poslodavcima i samozapošljavanju u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG).

„Općina Bosanska Krupa je duži vremenski period uključena u MEG projekat, a već smo nekoliko stvari realizirali u oblastima razvoja privrede i zaštite okoline. Jedan od segmenata MEG projekta je i podrška privrednim poduzetnicima, pa smo s njih sedam iz Bosanske Krupe i potpisali ugovore. Šest je već postojećih privrednih subjekata, odnosno samostalnih poduzetnika, te jedan projekat samozapošljavanja. Vjerujem da će korisnici ovih poticajnih sredstava na ovaj način proširiti proizvodnju, te zaposliti nove radnike“, rekao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Istaknuta je važnost ovog projekta, te nada da će podrška malim i srednjim poduzetnicima u narednom periodu biti i još veća.

„Ukupna ulaganja u naš projekat iznose 5. 000 KM, a ovim projektom smo dobili 50 posto potrebnih sredstava. Ostatak novca obezbijedit ćemo sami i tako kupiti dvije nove mašine. Time ćemo stvoriti i uvjete za zapošljavanje barem jednog novog radnika. Izuzetno bitan projekat , pogotovo u vrijeme kada se suočavamo s velikim brojem odlaska mladih ljudi iz naše općine“, riječi su jednog od privatnih poduzetnika Almira Ćehića.

Ovim projektom osigurano je 60.000 KM za podršku postojećim privrednicima u unapređenju proizvodnih kapaciteta, a 20.000 maraka za podršku osobama koji žele pokrenuti vlastiti posao.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Komšiću priznanje 'Počasni građanin općine Bosanska Krupa'

Komšiću priznanje 'Počasni građanin općine Bosanska Krupa'

Projekt MEG - Tešanj, Sanski Most i Žepče najuspješnije općine u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!