Bosna i Hercegovina     | 11.02.2019. 19:31 |

Prijem povodom Nacionalnog dana Islamske Republike Iran

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Prijem povodom Nacionalnog dana Islamske Republike Iran -  40. godišnjice Islamske revolucije, Ambasada te zemlje u Bosni i Hercegovini priredila je večeras za brojne predstavnike državnog i drugih nivoa vlasti u BiH, međunarodne zajednice i diplomatskog kora, kulturnog, vjerskog i javnog života u zemlji te za mnoge druge zvanice.

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari, obraćajući se zvanicama,  izrazio je podršku njegove zemlje državnom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine te suživotu svih njenih naroda.

Izrazio je nadu da će bh. stranke i političari, što prije, formiranjem postizbornih vlasti na svim nivoima, stvoriti pretpostavke za učvršćenje mira i unapređenje razvoja u skladu s interesima države BiH i svih naroda koji tu žive.

- Na današnji dan, prije 40 godina, u Iranu, prapovijesnoj i zemlji graditelja civilizacije, pobijedila je narodna revolucija čiji su najvažniji ciljevi bili odbacivanje diktatorskog i režima ovisnog o strancima te povratak nezavisnosti i slobode oživljavanja ljudskih i islamskih vrijednosti.

Sada, kada protiče 40 godina od pobjede Islamske revolucije, narod Irana ne samo da se diči svojim mnogim dostignućima na političkom, naučnom, privrednom, industrijskom i kulturnom polju, nego je sretan što različite urote pojedinih stranih sila i njihovih faktora nikada nisu uspjele zaustaviti put kojim se kreće  - kazao je ambasador Heidari.

Rekao je i da se iranska nacija diči njenom besprimjernom ulogom u borbi protiv terorizma, radikalizma i okupacije te svojim doprinosom vraćanju mira u krizne zemlje Bliskog istoka te se ponosi što je uz privrženost svim svojim obavezama u okviru Nuklearnog sporazuma - što je potvrđeno u 13 izvještaja Međunarodne agencije za nukleanu energiju - uspjela dokazati miroljubivost i neosnovanost tendencioznih tvrdnji.

Iranski narod se ovih dana, dok proslavlja 40. godišnjicu revolucije, suočava s neprijateljstvom i nelegalnim postupcima  države koja krši sporazume i koja, kako bi ostvarila njene nelegalne interese, bezobzirno krši međunarodne zakone, poput rezolucije  2.231 Vijeća sigurnosti, gazi moralne vrijednosti i neograničeno podržava okupatorski režim i poznate terorističke skupine. Uprkos tome, iranski narod je odlučan da uz pomoć snage vjere i očuvanjem solidarnosti i povezanosti te oslanjanjem na razboritost i otpor, nanese nezapamćeni poraz kreatorima nezapamćenih pritisaka - istaknuo je iranski ambasador.

On je dodao da se Islamska Republika Iran ponosi što je među prvim zemljama priznala nezavisnost BiH i što je u najtežim okolnostima, svestrano, hrabro i velikodušno bila uz ugroženi narod BiH.

Za odnose BiH i Islamske Republike Iran, Heidari je kazao da su tokom svih posljenjih godina bili uvijek na odgovarajućem nivou, kao i da su posjeta ministra vanjskih poslova Irana i prateće političko-privredne delegacije Sarajevu, zatim povoljan rast  trgovinske razmjene i realizacija brojnih kulturnih programa u 2018. godini, nagovijestili da će odnosi dviju zemalja biti upotpunjavani u mnogim oblastima.

- Velikog Boga molim da nebo iznad države BiH uvijek bude prepuno oblaka milosti i i zvijezda nade i da ova zemlja, prepuna zelenila i sjajnih talenata, ima budućnost ispunjenu mirom i napretkom te da i stablo odnosa naroda dviju zemalja, Irana i BiH, bude uvijek svježe i plodonosno te zaštićeno od zlonamjernih - kazao je ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Torkaman: Akcija Irana protiv Izraela nije bila napad već odgovor na napad

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Izraelci čekaju na Netanyahuov odgovor na iranski napad

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'