Najave     | 12.02.2019. 10:31 |

Tri godine programa Horizontal Facility u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Treći sastanak Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility“ za zapadni Balkan i Tursku, bit će održan sutra u Sarajevo.

Tokom sastanka, bit će predstavljena postignuća svih projekata koji se provode u okviru „Horizontal Facility“, naročito u oblasti antidiskriminacije, reforme zatvora, obrazovanja i zaštite nacionalnih manjina.

Ukupna sredstva dodjeljena Bosni i Hercegovini kroz taj program je 2,7 miliona eura.

Značajni rezultati su postignuti u više oblasti - ojačani su kapaciteti Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava i sudova u BiH za sprečavanje i borbu protiv diskriminacije zahvaljujući mehanizmu za prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje i slučajevima diskriminacije, koji su sad dostupni u okviru jedinstvene baze podataka. Kapaciteti zatvorskih i policijskih službenika su takođe ojačani kako bi prilagodili svoje radne metode evropskim standardima koji su usmjereni na rehabilitaciju zatvorenika, umjesto njihovog kažnjavanja.

Sastanku će prisustvovali predstavnici institucija koje su direktno uključene u provođenje programa, poput Ministarstva pravde na državnom nivou i nivou entiteta, Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i Ministarstva civilnih poslova - najavljeno je iz Ureda Vijeća Evrope.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana