Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 17:10 |

Naša stranka - Cilj Komisije o Srebrenici nije istina, već njena relativizacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Naša stranka smatra da je formirana međunarodna komisije za Srebrenicu još jedna institucija u RS-u stvorena u svrhu destabiliziranja mira u Bosni i Hercegovini.

- Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima. Nema druge istine. Cilj Komisije je njena relativizacija. Srpskoj politici bilo bi bolje da se društvo i u Srbiji i u Republici Srpskoj suoči sa zločinima koji su rađeni i uime srpskog naroda. Konstantno nepristajanje na suočavanje s istinom pokazuje da je sadašnja politička nomenklatura u RS-u i u Srbiji sljedbenica one politike odgovorne za genocid čiji su reprezentanti bili Slobodan Milošević i Radovan Karadžić - ističu u saopćenju iz Naše stranke.  

U toj stranci smatraju da to narušava međuetničke odnose u BiH i dugoročno onemogućava povjerenje i pomirenje.

- Oni nad kojima je počinjen genocid, Bošnjaci, zahvaljujući ovakvim potezima ne mogu da ne misle o mogućnosti ponavljanja genocida. Iznevjereno je njihovo očekivanje od međunarodne zajednice da je uloga presude o genocidu, između ostalog, i prevencija novih takvih zločina. Stoga smatramo da je reakcija međunarodne zajednice u pravcu gašenja sporne institucije neophodna. Međunarodni je sud taj koji je istinu potvrdio, a međunarodna zajednica je ta koja treba da je štiti od počinitelja genocida i zaštitnika njihovih nedjela kakvi su danas Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - poručili su iz Naše stranke. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom