Svijet     | 08.02.2019. 16:53 |

Rusija spremna na razgovore s Holandijom o obaranju aviona Malaysian Airlinesa

FENA Internet

MOSKVA, 8. februara (FENA) - Rusija je spremna da učestvuje u razgovorima s Holandijom o obaranju aviona aviokompanije Malaysian Airlines  na letu MH17, izjavio je u petak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

- Naš dijalog nije prekinut, uključujući i onaj na političkom nivou. Mi smo se dotakli tog pitanja, spremni smo na razgovor - navodi novinska agencija Interfax Gruškovu izjavu. 

Gruško je dao tu izjavu dan nakon što je holandsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo kako je "sve uvjerenije" da će ruski zvaničnici biti voljni da se uskoro sastanu s holandskim kolegama na privatnim razgovorima o tome ko je odgovoran za obaranje aviona Malaysian Airlinesa u 2014.

Avion na letu MH17 oboren je iznad teritorije pod kontrolom proruskih separatista u Ukrajini u julu 2014. a svih 298 ljudi u njemu je poginulo, od kojih su otprilike dvije trećine Holanđani.

Holandska i australska vlada u maju 2018. saopćile su da smatraju Rusiju odgovornom za obaranje aviona.

Rusija negira svaku umiješanost u obaranje aviona, a tada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je neprimjereno za  Australiju i Holandiju da upućuju ultimatume Moskvi tražeći obeštećenje, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta