Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 09:24 |

Komšić: Po svaku cijenu ne moramo biti u vlasti ili dio vlasti

FENA Internet

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Svi stavovi izneseni na posljednjem zasjedanju BH bloka prvo moraju biti verificirani na Predsjedništvu Demokratske fronte (DF), i to će sigurno biti učinjeno, iz prostog razloga što BH blok kao takav nema preciziran model odlučivanja. Naprosto, BH blok nema svoje organe, izjavio je za današnje Oslobođenje predsjednik DF-a, član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić navodi da "to nije političko tijelo koje ima svoj statut ili tome slično, pa sve odluke, kao i u slučaju DF-a, moraju biti verificirane na stranačkim organima".

- Na pomenutom zasjedanju delegacija DF-a zauzela je principijelan stav. Dakle, sljedeći: ako BiH blok ne ide u vlast, onda je vrlo jasno, mi smo za to da se ide u opoziciju i da se BH blok kroz opoziciono djelovanje na bazi principa gradi kao jedna jaka građanska alternativa, pri čemu bi u takvom procesu nužno moralo doći do političkog i ideološkog približavanja između tri stranke, i pri čemu bi se mogla odrediti jasna strategija u narednom periodu, kako bismo se što bolje pripremili za iduće izborne cikluse, znajući šta hoćemo i koliko možemo. Naravno, nužan preduslov toga, po mišljenju delegacije DF-a, jeste opoziciono djelovanje na svim nivoima vlasti, čime bismo bili čisti i pred građanima i pred sobom, ali i pred onima koji bi nam danas-sutra, ukoliko i u jednom kantonu budemo vlast, mogli maliciozno prebacivati da smo eto i mi vlast, jer smo zaboga vlast u jednom kantonu - kaže Komšić.

Sa druge strane, podsjetio je, takav stav sa DF-om nije dijelio, izuzev tuzlanskog SDP-a, ostatak SDP-a, naročito sarajevski SDP i Naša stranka, koji tvrde da BH blok istovremeno treba biti i opozicija i vlast. Opozicija na federalnom i državnom nivou i vlast na nekim kantonalnim nivoima, a naročito sarajevskom, gdje su već u vlasti.

- Dakle, ja smatram da mi po svaku cijenu ne moramo biti u vlasti ili dio vlasti. U prošlosti smo pokazat da se vlast ne mora biti, stavljali smo principe ispred funkcija i preživjeli infrastrukturnu golgotu zbog toga - rekao je, između ostalog, Komšić za "Oslobođenje".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Komšić: Izmjene izbornog zakona dobre za poštenije izbore, sada se posvetiti drugim zakonima

Komšić: Odlazak književnog velikana Abdulaha Sidrana veliki gubitak za naše društvo i državu

Komšić: Odlična vijest za našu zemlju, hvala Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo