Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 12:04 |

Sa sjednice Vlade Federacije BiH (1. dio)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, izmijenila Uredbu o kriterijima za utvrđivanje liste eksperata s koje se imenuju članovi komisije za izbor državnih službenika.

Primjenom važeće uredbe uočena je potreba za izmjenom i dopunom određenih odredaba, s ciljem skraćivanja procedure odabira kandidata u javnom pozivu za izbor na listu eksperata. Naime, sada brisanom odredbom člana 6. bila je utvrđena obaveza i propisan način vrednovanja kandidata u javnom pozivu za listu eksperata.

Međutim, vrednovanje, odnosno propisano bodovanje kandidata pokazalo se nepotrebnim jer svaki kandidat koji se prijavi na javni poziv i ispunjava uvjete iz javnog poziva bude uvršten na listu eksperata nezavisno od utvrđenog broja bodova nakon vrednovanja.

UREDBA O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O POLAGANJU ISPITA ZA KANDIDATE ZA DRŽAVNU SLUŽBU U FBiH
Federalna vlada donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima, načinu i programu za polaganje ispita općeg znanja i stručnog ispita za kandidate za državnu službu u Federaciji BiH. Kako je navedeno u obrazloženju, primjenom sadašnje uredbe uočena je potreba za izmjenom i dopunom određenih rješenja, s ciljem što efikasnijeg i ekonomičnijeg provođenja ispita općeg znanja i stručnog ispita, u interesu organa državne službe koji, putem javnog konkursa, popunjavaju upražnjena radna mjesta državnih službenika kao i kandidata koji se na javni konkurs prijavljuju.

Izmjenama Uredbe je brisana odredba koja je propisivala podnošenje prijave na javni konkurs i dokumentacije o ispunjavanju općih i posebnih uvjeta. Namjera je da tom uredbom bude isključivo obrađeno provođenje ispita općeg znanja i stručnog ispita, dok se ostala pitanja, koja se tiču provođenja konkursne procedure, uređuju drugim aktima.

Također je, sa 24 na dva sata prije početka testiranja, skraćen rok za utvrđivanje sadržaja testova ispita općeg znanja.

Novina je i da Agencija, odmah po završetku ispita općeg znanja, sve kandidate usmeno obavještava o rezultatima koje su postigli, a kandidatima koji nisu položili ispit uručuje pisano obavještenje. Dakle, obavještenja kandidatima ne dostavljaju se više putem putem pošte, a rokovi za žalbu počinju teći istog dana.

Uz to, svakom kandidatu se, nakon intervjua i izvršenog ocjenjivanja, odmah saopćavaju rezultati stručnog ispita i o tome uručuje pisana obavijest.

Usvojen je i izvještaj radne grupe koja je usaglasila stavove o Prijedlogu uredbe o izmjenama i dopunama ove uredbe.

Vlada je obavezala Agenciju da, u roku od sedam dana od objavljivanja Uredbe u „Službenom listu FBiH“, Radnoj grupi na mišljenje uputi Pravilnik o o pravilima i postupku provodenje javnog konkursa i postavijenja ditavnih službenika u organima državne službe FBiH.

IZJAŠNJENJA O INICIJATIVAMA
Polazeći od izjašnjenja Federalne uprave civilne zaštite, Vlada Federacije BiH nije prihvatila zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu Općine Sanski Most, a u vezi s članom 114. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, koji je podnio načelnik ove općine, tvrdeći da je ovaj zakon donesen bez saglasnosti lokalne samouprave.

Kako je istaknuto, Federalna uprava civilne zaštite je, po zaduženju dobijenom od Vlade FBiH, Nacrt zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu dostavila na mišljenje svim federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, kantonima, gradu i općinama. Rasprava o Zakonu je trajala od 25.4. do 25.5.2008. godine i u tom periodu su Federalnoj upravi dostavljena mišljenja iz svih kantona, koja su obuhvatila primjedbe i sugestije općina i gradova i sve opravdane su prihvaćene i ugrađene u zakonske odredbe. Kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, mišljenja na Nacrt zakona dostavili su Kantonalna uprava civilne zaštite, službe civilne zaštite općina Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Cazin, Sanski Most, Ključ, te Vatrogasni savez USK i većina ih je ugrađena u Prijedlog zakona. Pri izradi Prijedloga zakona bit će u obzir uzete i presude Ustavnog suda FBiH od 30.11.2016. godine, 14.6.2017. i  4.7.2017. godine.

Vlada Federacije BiH smatra da nije potrebno autentično tumačenje odredbe Člana 20a. Zakona o radu, povodom inicijative koju je uputio direktor Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Srebrenik Ibrahim Zukić.

Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, utvrdila izjašnjenje da su navodi iz zahtjeva potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića za ocjenu ustavnosti i o neustavnosti odredbi nekoliko zakona neosnovani, s obzirom da njima nisu povrijeđene odredbe člana II.aA.2.(1) c).d) i k) kao ni odredbe člana IV.C.3.12 Ustava Federacije BiH. Predloženo je da Ustavni sud donese odluku na osnovu podataka koji se nalaze u spisima tog suda. Dunović je tražio ocjenu ustavnosti člana 74. u dijelu koji se odnosi na “organe sudske vlasti” Zakona o državnoj službi u FBiH i člana 73. u dijelu koji se odnosi na „organe sudske vlasti” Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH i člana 20. Platni razredi II alineja 3 u dijelu koji glasi: ,,sekretari ustavnog suda Federacije” i Platni razred IV alineja 7. u dijelu koji glasi „savjetnik u Ustavnom sudu Federacije” Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Federalna vlada je utvrdila tekst odgovora na Prijedlog za određivanje mjere osiguranja u pravnoj stvari predlagatelja Edhema Pašukana iz Sarajeva, zastupanog po punomoćniku Arminu Mušiji, advokatu iz Sarajeva, protiv Federacije BiH - Vlade FBiH.

PRETHODNA SAGLASNOST ZA KREDIT PRIVREDNOM DRUŠTVU JAFA-JASE 4
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je prethodnu saglasnost na Prijedlog rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2018. godinu privrednom društvu JAFA-JASE 4 d.o.o. Srebrenik, u iznosu od 650.000 KM. Union banka će s korisnikom sredstava ugovarati sve bitne elemente za zaključenje ugovora o kreditu u skladu s bankarskom procedurom.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo