Svijet     | 07.02.2019. 09:14 |

Čavušoglu u Washingtonu: Potrebna koordinacija kako bi se pobijedio IS u Siriji

FENA Internet

WASHINGTON/ANKARA, 7. februara (FENA) - Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da je potrebna koordinacija kako bi se pobijedila Islamska država (IS) u Siriji.

U obraćanju u Washingtonu u srijedu  na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja koje čine koaliciju u borbi protiv IS-a, Čavušoglu je poručio da bi eliminaciju terorističke grupe IS-a u Siriji i povlačenje američkih trupa iz tog regiona trebalo provoditi koordinirano, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozvao je i druge zemlje da poduzmu potrebne napore kako bi spriječili ponovno oživljavanje terorističke organizacije IS-a.

"Vrlo je važno izbjeći vakuum moći koji bi teroristi mogli iskoristiti da potkopaju teritorijalni integritet Sirije i nacionalnu sigurnost susjeda", rekao je Čavušoglu.

Istakao je da je IS poražen u Iraku, napominjući da će istu sudbinu doživjeti i u Siriji.

"Sada je važno da se spriječi ponovno oživljavanje IS-a i da se pomogne stabilizacija tih zemalja. Potrebno je učinkovito razmotriti uzroke ove pošasti i izbjeći ponavljanja grešaka iz prošlosti", kazao je šef turske diplomatije.

Naglasio je da su napori za obnovu Iraka i, kako je rekao, "obnovu iračkog identiteta u okviru inkluzivnog političkog sistema" vrlo važni za stabilizaciju čitave zemlje.

"Stavljajući svoje trupe u opasnost u okviru borbe protiv terorizma u Siriji i olakšavajući povratak stotina hiljada izbjeglica na oslobođena područja, Turska je spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pomogla proces stabilizacije Iraka i Sirije", rekao je Čavušoglu.

U State Departmentu je u srijedu održan sastanak ministara vanjskih poslova i drugih visokih dužnosnicika iz 79 zemalja koje su dio koalicije za borbu protiv IS-a u Siriji i Iraku.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta