Bosna i Hercegovina     | 05.02.2019. 15:33 |

BPK - U aprilu 20 porodica useljava u zgradu socijalnog stanovanja u Rasadniku

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5.febreuara (FENA) - Dvadeset socijalno ugroženih i raseljenih porodica u mjesecu aprilu uselit će u stanove u novoizgrađenoj zgradi u goraždanskom naselju Rasadnik - potvrdio je Feni gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Po njegovim riječima, porodice koje će u ovom objektu riješiti svoje stambeno pitanje, već su odabrane.
„To su socijalno najugroženije porodice koje su po javnom pozivu gradske uprave još prije godinu dana prošle sve procedure zajedno s međunarodnom organizacijom, mi ćemo dodijeliti njima riješenja. Oni će te stanove doživotno koristiti i njihovi članovi porodice. Kvadratura stanova je od 32 do 68m2, zavisno od broja članova domaćinstva. Zaista je odlično i kvalitetno urađen objekat, s pratećim sadržajima parkom i parkingom koji će usrećiti te porodice koje su dugo čekale krov nad glavom, a uz vanjsko uređenje, ovaj dio grada dobio je i puno ljepši izgled“ - ističe Ramović.

Savremeni objekat izgrađen je u okviru Regionalnog stambenog programa, multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope a implementatori su bh. institucije.

„Sve ovo realizujemo zajedno s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, kao i Vladom BPK Goražde. Izgradnja ove zgrade koštala je oko milion KM. Mi smo sa svoje strane osigurali zemljište, rentu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu i sve ostalo što je potrebno, međutim procedura je dugo trajala na državnom i entitetskom nivou. Bitno je da će konačno u BPK-a biti ugašeni svi kolektivni centri u ovoj godini. U Gradu Goražde i općinama Pale i Foča u Federaciji BiH u ove projekte bit će uloženo oko 16 miliona KM“ - istakao je gradonačelnik Goražda.

Podsjetio je da se u skladu s nedavno potpisanim sporazumom uskoro raspisuje Javni poziv za gradnju još pet zgrada na području Goražda. Dvije su predviđene u Rasadniku, jedna u naselju Splavište, jedna u ul. Salih-bega Kuljuha gdje će se rušiti postojeće barake, i peta zgrada u vlasništvu Doma za stare i iznemogle osobe. Time će konačno biti ugašeni kolektivni centri u Goraždu. Osigurana su i sredstva za utopljavanje zgrada u Titovoj ulici te za adaptaciju objekta „Balkan 2“ koji će također biti pretvoren u zgradu socijalnog stanovanja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'