Bosna i Hercegovina     | 05.02.2019. 12:29 |

Alibašić: Posjeta pape Franje Emiratima važna za međureligijsku komunikaciju

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Profesor Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu Ahmet Alibašić posjetu pape Franje Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvu posjetu jednog Svetog oca Arapskom poluotoku, ocijenio je pozitivnom naglašavajući da su međureligijska komunikacija, razumijevanje i saradnja naglašeno potrebni u svijetu.

U izjavi za Fenu Alibašić kaže da, s obzirom na trenutak u kome se dešava, ta posjeta ima tri aspekta, a prvi je vjerska sloboda.

On pojašnjava da je dobro da ljudi imaju priliku živjeti svoju vjeru po nalogu vlastite savjesti uzimajući pri tome isto pravo drugih, te ga s te strane raduje vijest o ovoj posjeti koja će sigurno mnogo značiti katolicima i drugim kršćanima u Zaljevu.

Kazao je da s obzirom na iskustva osporavanja vjerskih sloboda, te spoznaje da je to gorak osjećaj, "ne možete voljeti ni svim svojim bićem pripadati sredini u kojoj vam savjest nije mirna".

S druge strane, naveo je, međureligijska komunikacija, razumijevanje i saradnja su nam naglašeno potrebni u svijetu u kome su rasizam, ksenofobija, populizam i posebno islamofobija jako izraženi.

- Postoji međutim i bojazan da će i ova, kao i ranije papinske posjete autoritarnim režimima u Siriji, Egiptu, Mijanmaru i drugdje biti iskorištena za njihovo legitimiranje i zataškavanje kršenja ljudskih prava od strane tih režima. Takav ishod može osujetiti papa načinom na koji će nastupiti - zaključio je Alibašić.

Papa Franjo je u nedjelju stigao u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), a u video poruci građanima UAE-a je kazao da je sretan što može otvoriti novu stranicu odnosa između religija, potvrđujući time da smo braća, iako različiti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Papa apelira za "dar mira" na Uskrs

Papa Franjo apelirao na migrante da nikada ne zaborave svoje ljudsko dostojanstvo

Papa ponovio apel za mir u Ukrajini I Gazi, izrazio željenje za mladima koji ginu u ratu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom