Ekonomija     | 05.02.2019. 11:59 |

Iz UIO zadnji poziv na e-PDV registraciju ili slijedi prinudna naplata

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5. februara (FENA) - Iz Uprave za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) uputili su zadnji poziv svim poreznim i akciznim obveznicima da, ukoliko to nisu uradili, što prije podnesu zahtjev za registraciju za korištenje elektronskih usluga, prije svega elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava.

Zahtjev za registraciju do danas nije podnijelo 1.879 obveznika, koji su to dužni uraditi, saopćeno je iz UIO BiH.

PDV i akcizne prijave za januar ove godine, čiji rok za dostavljanje u UIO ističe 10. februara 2019. godine (preciznije 11. februara), mogu se u Upravu dostaviti isključivo elektronskim putem.

-To konkretno znači da svi oni obveznici koji nisu izvršili registraciju za elektronske usluge, neće moći podnijeti poreske prijave – upozoravaju iz UIO BiH.

Naglašavaju i da će takvim postupnjem počiniti prekršaj za nepoštovanje propisa iz oblasti inidrektnih poreza i UIO će po službenoj dužnosti za sve takve obveznike izvršiti razrez porezne obaveze i izdati nalog za prinudnu naplatu.

Osim toga, obveznicima koji ne podnesu poresku prijavu bit će izdani prekršajni nalozi i to istovremeno i pravnim subjektima i odgovornim osobama.

Iz UIO BIH podsjećaju da od početka 2019. godine svi porezni obveznici moraju isključivo elektronskim putem podnositi PDV i akcizne prijave, te da više ne postoji mogućnost dostavljanja prijava u papirnom obliku, kao što je bio slučaj tokom 2018., koja je bila prelazni period i u kojoj su se prijave mogle u UIO dostavljati ili elektronski ili u papirnom obliku. 

S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo pet dana da svi porezni obveznici izvrše registraciju za elektoronsko podnošnje PDV i akciznih prijava, pozivaju ih da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem E-PORTALA Uprave za indirektno oporezivanje na linku: https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/

Od početka 2018. godine do danas za elektronsku komunikaciju sa UIO registrovalo se 44.120 poreznih obveznika, dok je 1.879 obveznika još uvijek u obavezi da se registruje.

Kompletna informacija i uputstva za registraciju na E-PORTAL, kao i za podnošenje prijava nalaze se na web stranici UIO na linku: http://www.new.uino.gov.ba/bs/e--PDV

Za sva dodatna pitanja obveznici mogu kontaktirati PDV info liniju na broj telefona 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201, 0513/335-363.

Iz UIO pozivaju sve one obveznike koji se još nisu registrovali da dođu u prostorije Uprave u regionalnim centrima Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla i registraciju završe na licu mjesta.

Ukoliko obveznici već duži vremenski period podnose prijave sa nulama, i nemaju namjeru dalje poslovati trebaju hitno podnijeti zahtjev za deregistraciju i izaći iz sistema obveznika indirektnih poreza, kako ne bi bili u prekršaju od 11. februara 2019. godine.

Korištenjem elektronskih usluga UIO, svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza.

U svakom trenutku imaće pristup svojim podacima na E-PORTALU, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima sa porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate i slično.

UIO na ovaj način otvara novo poglavlje u komunikaciji sa poreznim obveznicima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!