Regija     | 04.02.2019. 16:03 |

Nakon afere s poljskim mesom slovenski proizvođači žale se na cijene uvoza

FENA Agencije

LJUBLJANA, 3. veljača (FENA) - Slovenija godišnje uvozi stotinjak tisuća tona mesa, od čega i 15-ak tisuća tona goveđeg, iako sama proizvede 10 posto govedine više od vlastitih potreba, pa domaći govedari aferu s uvozom sporne govedine iz Poljske koriste kao argument za tvrdnju da politiku na tom području treba mijenjati.

Slovenski standardi kvalitete, kontrole i sigurnosti mesa su odlični pa je žalosno da se uvozno meso preko sustava javnih narudžbi nađe u školama, vrtićima, bolnicama, vojarnama i domovima umirovljenika, gdje je niska cijena glavni kriterij, kazao je predsjednik upravnog odbora Gospodarske interesne udruge slovenske mesne industrije Izidor Krivec, komentirajući podatak da su u Sloveniji nađene manje količine mesa iz klaonice u Poljskoj, koja se našla u središtu skandala zbog prodaje mesa bolesnih krava, u obliku mljevenog mesa za kebab.

"Uvozno meso za kebab meso već se našlo u više takvih afera, a u Sloveniji se pojede tri puta više kebaba nego naših čuvenih kranjskih kobasica", kazao je Krivec za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Slovensko meso je, po ocjeni domaćih govedara i stručnjaka iz mesne industrije, kvalitetnije i sigurnije od uvoznog pa ga kao takvog na slovenskom tržištu reklamiraju i promoviraju i strani trgovački lanci, nastojeći se prilagoditi domaćem potrošaču, ali velike količine uvoznog mesa i druge hrane ulaze u sustave narudžbi jer im domaći proizvođači niskom cijenom ne mogu konkurirati.

"Slovenski proizvođači premalo zarade s obzirom na kvalitetu. U Austriji je goveđe meso 40 posto skuplje nego kod nas, dok se neke države koje imaju mnogo mesa žele riješiti viškova pa mu smanjuju cijenu i tako ga izvoze po niskim cijenama", kazao je Krivec.

Po statističkim podacima Slovenija proizvodi 10 posto goveđeg mesa više nego što je domaća potrošnja, ali se mnogo mesa uvozi, a osobiti svinjetina, jer proizvodnja tog mesa ne zadovoljava niti polovicu domaće potrošnje, prenosi Hina.

Prema podacima iz 2017. godine,  najviše uvoznog mesa u Sloveniji je bilo iz Austrije (23,9 posto), Hrvatske (14,9 ), Italije (13,9 posto), Njemačke (11,9), Mađarske (8,4) i Poljske (7,4 posto).

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo