Kultura     | 04.02.2019. 13:22 |

Spahić: 'Sarajevska zima' festival posvećen otvorenosti i slobodi (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Internacionalni festival "Sarajevska zima" i ove godine osvojit će ulice, trgove, pozorišta, galerije i ambijentalne cjeline Sarajeva, tokom bogatog programa koji će početi 7. februara i trajati do 21. marta.

Samo u prvom danu Festivala koji se odvija pod sloganom "Buka i bijes" na 12 festivalskih lokacija učešće će uzeti oko 1.500 umjetnika.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da su "Buka i bijes" prisutni u cijelom svijetu. Svijetu u kojem su na sve strane formirane nove granice, nove prepreke za ljudsku komunikaciju, ali ujedno Festival je također taj koji nosi i tradiciju otvorenosti i slobode.

Na ovogodišnji 35. Festival dolaze umjetnici iz 41 zemlje svijeta.

- Na svakom koraku Festival će biti posvećen umjetnosti, publici, javnosti koja razlikuje vrhunsko stvaralaštvo od onoga što živimo danas - poručio je Spahić.

Počasni gost "Sarajevske zime" ove godine je Mađarska. Tako da će već na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu, nakon što se podignu festivalske zastave, nastupiti Mađarski državni plesni ansambl.

Ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztián Pósa podvukao je da ga raduje što je njegova zemlja počasni gost Festivala te najavio da će u Danima mađarske kulture moći da uživaju posjetioci u 10 gradova BiH, kao i da će se ta zemlja na Festivalu predstaviti sa 25 programa.

Pósa je naveo da će se gostovanje mađarskih umjetnika realizirati pod motom "Mađarska kultura na dohvat ruke".

Prije zvanične ceremonije otvaranja Festivala u Narodnom pozorištu, performansi i izložbe održavat će se na Bijeloj tabiji, Vijećnici, u Gimnazijskoj ulici, galeriji Colllegium artisticum te na drugim lokacijama.

Tako će 77 originalnih grafičkih listova četiri mape: Sarajevo 92, Sarajevo 93, Sarajevo 94 i Sarajevo 95 s potpisom bh. grafičara prvi put biti u cjelosti predstavljano javnosti  7. februara u galeriji Collegium artisticum.

Riječ je o izložbi mapa koje su pojedinačno izlagane u 25 galerija i muzeja u Evropi i svijetu.

Spahić je podvukao da je ovaj projekt kao svjedočanstvo o kreativnoj snazi umjetnosti svojevremeno realizovan u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH te tadašnjom novinskom agencijom BH Press, današnjom FENA-om.

Festival će obilježiti i značajne godišnjice kao što su 830 godina Povelje Kulina bana, 140 godina Prve gimnazije te 80 godina Udruženja Collegium artisticum.

U ceremoniji otvaranja učestvovat će i galerije Novi Hram i Roman Petrović, Historijski muzej BiH, Pozorište mladih, Sarajevo taxi i drugi.

Pogledajte http://fena.ba/video/2525/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16m9F2iJuqaUu91WJMQbVc8qKcK6Oi4rW?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

U Umjetničkoj galeriji izložba digitalnog slikarstva Kemala Hromića

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo