Kultura     | 02.02.2019. 12:42 |

U Tomislavgradu obilježena 'Noć muzeja'

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 2. veljače (FENA) - U organizaciji Franjevačkog muzeja „Fra Jozo Križić“ i Kulturno informativnog centra (KIC), u Tomislavgradu je u petak po četvrti put priređena kulturna manifestacija 'Noć muzeja'.

Manifestacija je započela u Galeriji Franjevačkoga muzeja izložbom “Županjac, Duvno i Tomislavgrad na starim razglednicama” autora Ivice Ćurkovića, poznatog kolekcionara i poznavatelja starina koji je rođen u Tomislavgradu, a živi u Zadru.

Ovom izložbom autor je prikazao sve ono što je prikupio u 25 godina intenzivnog traganja, a radi se o najcjelovitijoj kolekciji razglednica-dopisnica i poštanske povijesti Tomislavgrada, nekada Duvna, a najranije Županjca.

- Izložbom je prikazan presjek događaja Tomislavgrada od vremena Austrougarske monarhije do današnjih dana kroz orginalne razglednice koje prikazuju razne vizure grada, ljudi, spomenika...-  kazao je kustos muzeja Stipan Dilber.

Po riječima autora, na izložbi je prikazano 90 motiva bogate povijesti Tomislavgrada kroz razglednice od 1890. godine pa do danas, a tim povodom tiskan je i katalog koji prikazuje priču sakupljanja razglednica i sam Županjac, odnosno Duvno i Tomislavgrad u kontekstu te priče .

U drugom dijelu 'Noći muzeja', priređenom u Galeriji KIC-a u Tomislavgradu, posjetitelji su mogli vidjeti izložbu radova nastalih na VI. međunarodnoj likovnoj koloniji održanoj početkom studenog prošle godine na prostoru šumarske kuće u Grlima kod Tomislavgrada.

Na izložbi su prikazani radovi 18 akademskih slikara i kipara iz BiH i Hrvatske te profesora i studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'