Bosna i Hercegovina     | 31.01.2019. 18:35 |

U Bugojnu otvoren savremeni Dijalizni centar

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 31. januara (FENA) - Savremeni dijalizni centar otvoren  je danas u Bugojnu, u prisustvu predstavnika vlasti i zdravstvenih ustanova s područja Federacije BiH, Srednjobosanskog kantona (SBK) i grada, brojnih ljekara i drugog medicinskog osoblja.

Početak rada ovog centra, presijecanjem svečane vrpce, ozvaničili su potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer SBK-a Tahir Lendo i direktorica Javne ustanove „Dom zdravlja“ Irhada Strukar.

Radi se, kako se rečeno, o jednom od najznačajnijih projekata na teritoriji bugojanske općine, i u dosadašnjem radu ove zdravstvene ustanove.

-Ovome su prethodile velike pripreme, rekonstrukcija, odnosno adaptacija objekta,  prikupljanje dokumentacije ...  Uložili smo veliki trud i uspjeli, na zadovoljstvo pacijenata iz Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Jajca - kazala je prim.dr. Irhada Strukar.

Centar raspolaže s jedanaest novih aparata za dijalizu, od ukupno šesnaest koliko bi ih trebalo biti u narednom periodu.

-Trenutno se može obavljati dijaliza za 30-35 pacijenata. Hvala svima koji su pomogli u našem nastojanju da poboljšamo život onih, koji su na dijalizu morali putovati u Bolnicu Travnik čijim se uposlenima, također, zahvaljujemo na zbrinjavanju naših pacijenata - naglasila je Strukar.

Uime dijaliziranih i transplantiranih pacijenata s područja gornjevrbaske regije, prisutnima se obratio Adnan Helja, istakavši kako se otvaranjem Dijaliznog centra u Bugojnu „ostvarila davna želja oboljelih da im dijaliza bude bliža, pa time i manje naporna“.

 -Realizacijom ovog projekta mi smo pomogli onima koji su na dijalizni tretman morali putovati 100-150 kilometara u jednom pravcu. Dijaliza je ista u cijeloj BiH, isti je princip. Ali, ono što treba potencirati je transplantacijska medicina, i edukacija stanovništva o značaju doniranja organa poslije smrti, kako bi se mnogi pacijenti spasili - kazao je.

Projekt su inicirali članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata SBK-a a na njegov značaj ukazali su, ovom prilikom, kantonalni premijer Tahir Lendo, kao i bivša direktorica „Doma zdravlja“ u Bugojnu i aktuelna potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

-Uspjeli smo privesti kraju ovaj zahtjevan posao, koji je pokrenut 2007., odnosno 2008. Bio je to veliki izazov za nas. Dijalizni centar nije značajan samo za lokalnu zajednicu, nego za cijelu regiju, SBK i Federaciju BiH, a posebno za njegove korisnike, pacijente i njihove porodice - naglasila je Mahmutbegović.

Kazala je da novootvoreni dijalizni centar zadovoljava najveće, svjetske standarde.

-Činjenica je da kao zajednica moramo uraditi više na transplantacijskoj medicini za pacijente kojima transplantacija bubrega znači život, kao i po pitanju donorske mreže i cjelokupnog programa, koji trebamo podržati - zaključila je Mahmutbegović.

 

 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo