Regija     | 31.01.2019. 16:30 |

Slovenija s prvim proračunskim suficitom nakon 2008. godine

FENA Internet

LJUBLJANA, 31. siječnja (FENA) - Slovenski državni proračun lani je po prvi put nakon 2008. godine poslovao bez manjka, uz ostvareni visoki suficit od 537 milijuna eura, iznijeli su u petak predstavnici vladina direktorata za proračun.

 Istodobno, kako su dodali, valja reći da je tako visok suficit ostvaren zbog dva jednokratna prihoda kojih idućih godina neće biti. Riječ je o zadržanoj dividendi Nove Ljubljanske banke (NLB) od 270 milijuna eura, koja je u proračun uplaćena nakon što je ispunjen uvjet Europske komisije o prodaji većinskog udjela u najvećoj državnoj banci, te o 200 milijuna eura zadržanih europskih sredstava koja su Sloveniji pripadala prema ranijoj srednjeročnoj perspektivi EU-a, a čiji je rok korištenja istekao lani.

 Bez tih dodatnih prihoda, suficit bi iznosio oko 60 milijuna eura, kako je i planirala ranija vlada, rečeno je na konferenciji za novinare u Ljubljani.

 Prema prvim službenim podacima, lani je došlo do smanjivanja višegodišnjeg rasta proračunskih izdataka koji su u 2018. povećani za 4 posto, dok su prihodi povećani za 13 posto, zahvaljujući visokom rastu BDP-a, što se odrazilo na skok proračunskih prihoda iz poreza na dohodak i poreza na dobit poduzeća. Lanjski proračunski suficit prvi je nakon izbijanja globalne ekonomske krize, a suficit je u visini 1,2 posto BDP-a.

 Parlamentarna oporba, ali i državno Fiskalno vijeće upozorili su nedavno vladu Marjana Šarca na problem koji bi se u proračunu za ovu godinu mogao pojaviti zbog očekivanog smanjenja stopa rasta iz proteklih godina budući da su proračunski planovi rađeni na osnovi rasta i potrošnje iz prošle godine.

 Desna oporba u parlamentu je vladu upozorila da i sama priznaje kako je proračunski višak iz prošle godine jednokratan jer je NLB prodana, a viška sredstava iz EU-a ove godine neće biti, dok je Fiskalno vijeće upozorilo da bi prevelika predviđena potrošnja u ovoj godini, zbog porasta plaća u javnom sektoru te predviđenih investicija mogla dovesti do strukturnog deficita i ugrožavanja stabilnosti javnih financija.

 Rebalans proračuna za 2018. o kojemu će parlament odlučivati u veljači po prvi put na strani proračunskih rashoda predviđa svotu koja prelazi simboličkih 10 milijardi eura, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!