Sport     | 31.01.2019. 13:32 |

Mladi hokejaši iz regije na 9. turniru "Happy Hockey Days" u Zetri

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Hokejaški savez Bosne i Hercegovine u naredna tri dana u Olimpijskoj dvorani Zetra organizira 9. međunarodni turnir "Happy Hockey Days". 

Tradicionalani turnir ove godine bit će najmasovniji do sada, a okupit će više od 440 dječaka i djevojčica u tri dobne kategorije. Također, turnir će biti generalna proba za testiranje organizacije hokajaškog turnira na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu, - EYOF-u, koji počinje za 12 dana.    

Generalni menadžer Hokejaškog saveza BiH Adnan Mrkva na pres-konfrenciji je kazao da će na turniru učestvovati 11 klubova iz regije, među kojim je renomirani mađarski klub MAK iz Budimpešte, zatim slovenački klubovi Jesenice i Bled, Medvešćak, Mladost i Sisak iz Hrvatske, Parizan, Spartak, Vojvodina, NS Stars i Serbia girls, a od domaćih klubova HK Vukovi i ženski HK Lavice iz Sarajeva.  

- Turnir će se  igrati u tri dobne kategorije, ispod osam godina, ispod 10, te u kategoriji 14 i 15 godina. Ovaj dio turnira bit će prilika da obavimo testiranje za glavni turnir EYOF-a, i sve ono što je potrebno da hokejaški turnir tokom ovog takmičenja bude besprijekoran, jer HSBiH je praktično tehnički organizator turira EYOF-a - kazao je Mrkva.

Turnir "Happy Hockey Days" počinje u petak, kada su na programu dva susreta u kojim se sastaju Vukovi i Mladost (19 sati), te MAK i Jesenice (21 sat). 

Turnir se nastvalja u subotu od 8.00 sati, u kategorijnama ispod osam i 10 godina, a od 19 sati ponovi su na programu susreti u kategoriji do 14 i 15  godina.    

Mirza Hodžić menadžer za hokej na ledu ispred  EYOF-a, kazao je da je saradnja s HSBiH u punom jeku, te da su sve interne pripreme već završene.

- Ostalo nam je da sve to istestiramo na samom ledu, kako bi imali jasnu sliku s čime raspolažemo za vrijeme samog EYOF-a u želji da besprijekorno organizujemo turnir - kazao je Hodžić.

Nalašava da će ljubitelji ovog sporta tokom EYOF-a u Zetri imati priliku da gledaju atraktivan i vrhunski hokej.

-  U Sarajevo dolazi šest najboljih evropskih selekcija, koje su sigurno među top 10 u svijetu. To su Rusija, Finska, Češka, Slovačka, Bjelorusija i Švicarska. Ovo su najjače ekipe u kategoriji igrača ispod 17 godina iz koje će veliki broj za dvije- tri godine završiti u najjačim ligama svijeta - kazao je Hodžić.  

Otavranja turnia "Happy Hockey Days".planirano je za subotu, 2. februara u 11.30 sati, a otvorit će ga ministar i kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.  

Ulaz u Zetru je besplatan.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Večeras otvaranje hokejaškog SP-a u Sarajevu, BiH protiv Irana

Pleho MVP juniorskog SP-a u Sarajevu, reprezentacija BiH ostvarila maksimalan učinak

Hokej na ledu - Juniori Bosne i Hercegovine osigurali zlato

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo