Sport     | 31.01.2019. 13:00 |

Ambasadori EYOF-a: Povratak olimpizma i poruka ljubavi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Ceremonija otvaranja EYOF-a se bliži, a pripreme za taj veličanstveni sportski susret sve su intenzivnije. 

Na pozitivni duh kojeg sa sobom u Bosnu i Hercegovinu donosi EYOF niko ne može ostati ravnodušan, a pogotovo ne ljudi koje je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka imenovao za ambasadore tog značajnog projekta.

Osnivač Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić, čovjek je koji fascinira svojim kozmopolitskim duhom i obrazovanjem, koji plijeni svojim riječima i zadivljuje erudicijom, EYOF doživljava kao povratak radosti življenja u glavni grad BiH i s nestrpljenjem ga očekuje.

- Hvala ljepoti života da sam bio u Sarajevu za vrijeme organiziranja 14. Zimskih olimpijskih igara. Dakle, nešto ljepše ne postoji. To osjećanje ponosa, dostojanstva, koje smo mi tada imali je fantastično. Vjerujem da će poruka planetarnih dimenzija, poruka o ljubavi ponovo krenuti iz Sarajeva. Možda je ovo početak te nove uloge Sarajeva. Jedva čekam taj 10. februar da dođem na stadion Koševo i ceremoniju otvaranja EYOF-a - rekao je Hadžiomerspahić.

Ugledna profesorica i političarka Dženana Zlatar rođena je Sarajka, žena koja naprosto diše za svoj grad. Stoga ne čudi da je ponosna zbog činjenice da je upravo Sarajevo domaćin EYOF-a 2019. godine. Zlatar nije krila oduševljenje kada je saznala da bi se u Sarajevu mogao organizirati EYOF.

- To me vratilo sjećanjima u neke godine, godine održavanja olimpijskih igara. Naši gosti, takmičari, građani, svi smo bili oduševljeni atmosferom tadašnjeg Sarajeva i čini mi se da su to bili zlatni dani Sarajeva. Stoga pozivam Sarajlije da izađu na borilišta, da odlaze na sve mjesta gdje će se okupljati sportisti, da ih upoznaju i žive sa njima. Čini mi se da smo sposobni da ponovo organiziramo ono što smo organizirali 1984. godine. Pozivam sve nas da uložimo dodatni napor da se Sarajevo prezentira kao moguća prijestolnica nekih novih svjetskih sportskih događaja, pa možda i neke nove olimpijade - kazala je Zlatar.

Osnivač Indexa, zaljubljenik u Sarajevo, čovjek koji danas stvara ostavštinu za sve generacije koje dolaze neumorno snimajući sarajevske ulice i pišući o njihovim značajkama u informativnim tekstovima uz video, Ismet Nuno Arnautalić, oduševljen je što će se EYOF održati u Sarajevu.

- Evropski zimski olimpijski festival mladih veoma je značajan za Sarajevo. Tu će se okupiti 1.500 takmičara iz 50 zemalja i to je jedan događaj koji se približava Zimskoj olimpijadi 1984. koja je zapamćena i po nekom duhu koji je vladao gradom. Ja se sada nadam da će se to ponoviti ovdje. A upravo je slogan EYOF-a kreirajmo zajedno. Svi zajedno možemo pomoći da se ovaj projekt realizira. Vjerujem da u budućnosti možemo opet organizirati olimpijadu, da se to čudo opet ponovi - rekao je Arnautalić.

Jedna od ikona sarajevske pop scene i poznato televizijsko lice, Ismeta Dervoz, ne skriva radost što je dijelom događaja u potpunosti posvećenog mladima.

- Mladima u Bosni i Hercegovini smo dužni dati priliku da pokažu sva svoja znanja, oni su naša budućnost i budućnost ove zemlje. EYOF će još jednom dati nama kao zemlji i kao gradu priliku da dokažemo sposobnost organizacije, a našim mladim ljudima će pokazati  šta je to ono sa čime oni treba da se nose, da se takmiče, od koga trebaju da budu bolji, jer oni to mogu i oni to znaju. Poželjet ću uspjeh bosansko-hercegovačkim takmičarima, a za organizatore znam da su već odlično pripremljeni i spremni - poručila je Dervoz, saopćeno je iz Grada Sarajeva. 

Ceremonija otvaranja EYOF-a bit će održana 10. februara, s početkom u 19.00 sati. na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Branislava Draženović rođ. Peruničić dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Planirani rok za završetak radova obnove fasade Gospođicine kuće 90 radnih dana (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo