Svijet     | 31.01.2019. 09:28 |

U Poljskoj počela istraga o prodaji mesa bolesnih goveda

FENA Internet

VARŠAVA, 31. januara (FENA) - Poljsko državno tužilaštvo u Ostroleki, sjeverno od Varšave, počelo je istragu o klanju i o distribuciji bolesnih goveda u mjesnoj klaonici, nakon televizijskog izvještaja novinara koji se ondje zaposlio kao radnik.

Obaviješten o tom slučaju, evropski komesar za zdravlje i prehrambenu sigurnost Vytenis Andriukaitis najavio je inspekciju u klaonici i pozvao poljske vlasti da osiguraju poštovanje evropskih propisa na tom polju, jer je Poljska velik izvoznik mesa u Evropu.

Novinar komercijalne televizije TVN24 proveo je tri sedmice u klaonici u Kalinowu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice, gdje je snimio i zatim objavio uznemirujuće snimke goveda, vidno bolesnih, koju s užetom oko vrata tegle u klaonicu, natiskanih u kamionu, zatim trupova na hrpi i četvrtina mesa očito neprikladnog za plasiranje na tržište, prenosi Al Jazeera Balkans.

- Pomno pratim slučaj i zatražio sam od inspektora u mom timu da već u ponedjeljak odu u Poljsku i procijene stanje na terenu - rekao je Andriukaitis u saopćenju.

- Danas je najvažnije ući u trag svim proizvodima iz te klaonice i povući ih s tržišta - istaknuo je.

Komesar je pozvao zemlje članice koje bi mogle biti povezane sa slučajem da brzo djeluju te pozvao poljske vlasti da "što prije" završe svoje istrage i donesu nužne mjere kako bi garantirale poštovanje evropskih propisa i sankcionirale počinitelje tih "kriminalnih djela" opasnih za javno zdravstvo.

Slovačke vlasti su u srijedu saopćile da su otkrile najmanje tri šlepera govedine uvezene iz susjedne Poljske za koju pretpostavljaju da bi mogla dolaziti iz te klaonice.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

MUP: Nastavljena potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'