Ekonomija     | 30.01.2019. 11:52 |

U BiH službenici se educiraju o zahtjevima EU za izvoz mlijeka (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Realizacija projekta FARMA II nastavljena je edukacijom službenika i veterinarskih inspektora o zahtjevima za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Ureda za veterinarstvo BiH.

Cilj projekta je da se liberalizira EU legislativa kako bi se nesmetano izvozilo mlijeko i mliječni proizvodi.

- Krajem prošle godine izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku iznosio je oko 25 posto izvoza koji je zabilježen u 2012. godini prije nego što je Hrvatska pristupila Evropskoj uniji. USAID i Vlada Švedske realizacijom projekta FARMA II sarađuju sa privatnim i javnim sektorom kako bi se ova brojka što prije povećala. U tu svrhu smo unajmili konsultante iz EU koji će pomoći institucijama i kompanijama u ovom procesu – potvrdio je šef projekta FARMA II Bill Mays uoči početka edukacije.

Kada je BiH dobila dozvolu za daljnu liberalizaciju izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda i kada je proširena lista proizvoda koji se mogu izvoziti, Mays kaže da su USAID i Vlada Švedske putem projekta FARMA II nastavili podržavati privatni i javni sektor da zajednički rade na povećanju izvoza u EU uz očekivanja da će to dovesti do povećanja prihoda i novih radnih mjesta.    

Zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH Pavo Radić podsjetio je da je BiH 2016. godine dobila odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

- To znači da smo bili odobreni po regulativi Evropske komisije 605/2010 po koloni C. Uz rad Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ureda za veterinarstvo BiH i drugih relevatnih institucija, kao i sektora prerađivača i proizvođača mlijeka 2018. godine dobili smo dozvolu da možemo izvoziti i stavljeni smo u kolonu A i B. Sada je naš zadatak da educiramo veterinarske inspektore i službenike kako bi mogli napraviti plan službenih kontrola – rekao je Radić.

C kolona podrazumijeva mlijeko koje je prošlo najstrožiji oblik obrade to jest sterilizaciju i pasterizaciju, a kolone A i B znače da se radi o mlijeku koje je prošlo niži tretman obrade, što omogućava proizvođačima da sa manje utroška energije dobiju proizvod i mogu ga plasirati na tržište EU.

- U 2016. godini bila su odobrena četiri objekta koja su stavljena na listu objekata iz kojih je moguć izvoz u zemlje EU. Nakon toga Komisija Ureda za veterinarstvo sa nadležnim  tijelima entiteta dodavala je i druge objekte onako kako su zadovoljavali kriterije, te u ovom trenutku imamo 11 objekata koji mogu da izvoze mlijeko i mliječne proizvode u EU – dodao je Pavić.

Učesnici edukacije obučavaju se o zahtjevima i standardima EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda navedenih u Uredbi EU 605/2010, postupcima certificiranja, kao i ostalim specifičnim zahtjevima ovog procesa.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2511

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Fx5s88ZXIabbEa6cTtHC_IWOZzgZmoRk?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vanjskotrgovinski deficit RS u 2023. godini 1,85 milijardi KM

BiH ostaje pouzdan izvoznik električne energije

Vrijednost izvoza električne energije iz BiH premašit će milijardu KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom