Regija     | 29.01.2019. 20:31 |

Đukanović: Za napredak regije potrebno zaključiti stranice prošlosti

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 29. siječnja (FENA) - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u utorak tijekom sastanka s glavnim tužiteljem Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Sergeom Brammertzom, kako je napredak regije izvjestan jedino ako se zaključe stranice iz prošlosti.

 "Crna Gora, iako najmanje pogođena zemlja regije ratnim dešavanjima, odgovoran je i posvećen partner međunarodne zajednice i njezinih tužiteljskih organa, što potvrđuje i učešće u okviru regionalnog projekta Jačanje regionalne saradnje na planu procesuiranja ratnih zločina i potrage za nestalim osobama", kazao je Đukanović.

 Istaknuo je pritom kako je napredak regije izvjestan jedino ako se na krajnje odgovoran način, bez politizacije, i isključivo uz dimenziju humanosti zaključe stranice iz prošlosti.

 "Naše je uvjerenje da dok ne ustanovimo istinu i ne stvorimo uvjete za izvinjenje, ne možemo zamisliti istinsku europsku platformu", smatra Đukanović i poručuje da je Crna Gora, uz odgovornost prema Mehanizmu i Berlinskom procesu, čvrsto posvećena suradnji u pogledu otkrivanja sudbine nestalih osoba i procesuiranja onih koji su sudjelovali u ratnim zločinima, kao važnim pitanjem za budućnost.

 Glavni tužitelj Brammertz, priliku za susret s predsjednikom Đukanovićem ocijenio je izrazom posvećenosti Crne Gore obostrano korisnoj suradnji, a istovremeno je iskazao zabrinutost padom kvaliteta suradnje u regiji, napominjući da je Crna Gora u tom kontekstu najotvorenija i najkooperativnija, o čemu je informirao i međunarodne partnere.

 Sugovornici su razmijenili mišljenja i o aktualnim prilikama u regiji i na globalnom planu te su ukazali na potrebu sagledavanja političkog aspekta aktualnih procesa i prepoznavanja retrogradnih politika od strane međunarodne zajednice kako bi se spriječilo ponavljanje grešaka iz nedavne prošlosti i ostvarila europska budućnost regije, javila je RTCG.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana