Bosna i Hercegovina     | 29.01.2019. 12:52 |

SDA u BPK Goražde pozvana da se priključi Građanskom bloku

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. januara (FENA) - Formiranje velike koalicije kojom bi se osigurala politička stabilnost na području Bosanskopodrinjskog kantona, tema je pregovora Stranke demokratske akcije (SDA) i Građanskog bloka, koji su okončani kasno sinoć u sjedištu SDA u Goraždu.

Pregovore je inicirala upravo Stranka demokratske akcije u namjeri da se pokuša proširiti vladajuća koalicija predvođena ovom strankom, koju čine još Liberalna stranka, Stranka za BIH te po jedan poslanik SBB-a i Goraždanske priče.

Iako su u SDA planirali pojedinačne sastanke sa svim parlamentarnim strankama, na sinoćnjem su se pojavili predstavnici stranaka koji čine Građanski blok (SDP, DF, NBL, SBB, A-SDA, Nezavisni blok). Izuzetak je Naša stranka iz koje su poslali dopis da nemaju saglasnost centrale za ove razgovore.  

- Iako smo sinoć pozvali stranke BH bloka došli su i ostali ističući da oni nastupaju zajedno, dakle 11 poslanika. Pozvali su SDA da zajedno s njima pravi koaliciju na način da SDA dobije poziciju premijera, kao stranka sa najviše mandata. Dakle, naglasili su da se oni ne žele priključiti našoj koaliciji od 13 poslanika, već pozivaju SDA da zajedno s njima pravi vlast - pojasnio je Mirsad Žuga, član pregovaračkog tima SDA i predsjednik kantonalnog povjereništva ove stranke u Goraždu.

On je dodao da je namjera deblokirati uspostavu vlasti u BPK, ali da će odluku o daljnjim koracima donijeti centrala stranke.

- Mi ćemo napraviti rezime ovih razgovora i prezentirati organima naše stranke koji će zauzeti stav po ovom pitanju. Predstavnici Građanskog bloka naglasili su da ne žele u koaliciju sa Liberalnom strankom te da nemaju ništa protiv Stranke za BiH - precizirao je Žuga.

Član pregovaračkog tima Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Šefik Bukalo smatra da je Građanski blok pokazao spremnost za deblokadu procesa uspostave vlasti u BPK Goražde.

- Građanski blok bez jednog poslanika Naše stranke ima 11 poslanika u Skupštini i sa pet poslanika SDA imali bi stabilnu skupštinsku većinu. Ne želimo Liberalnu stranku u koaliciji a što se tiče SBiH nemamo ništa protiv da ostanu partner SDA - kazao je Bukalo.

Iz Demokratske fronte (DF) danas su kratko poručili da imaju obavezu učestvovati u razgovorima kako bi se pronašao izlaz iz trenutne situacije ali, istakli su, to ne znači da će po svaku cijenu učestvovati u izvršnoj vlasti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Katar - Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Zvizdić: Najavljena odluka o otvaranju pregovora za članstvo u EU produkt odgovorne politike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo