Regija     | 28.01.2019. 14:44 |

Pahor-Vučić: Slovenija podržava evropske ambicije Srbije

FENA Agencije

BEOGRAD, 28. januara (FENA) - Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak u Beogradu da Slovenija podržava ambicije Srbije da postane članica Evropske unije (EU).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Pahor je rekao da između Slovenije i Srbije postoje različiti pogledi na neka pitanja, ali da njegova današnja posjeta ima za cilj učvršćivanje povjerenja i odnosa na svim planovima, prenosi Beta.

Na pitanje o korekciji granica kao mogućem rješenju za Kosovo, Pahor je rekao da ne isključuje takvu mogućnost ali da takvo eventualno rješenje "ne bi smjelo da donese kolateralnu štetu drugima državama u regionu".

"Ja to ne bih odbacio ali bih bio jako oprezan", rekao je Pahor.

Pahor je rekao da ne misli da je zbog protesta koji se održavaju, Srbija u političkoj krizi i da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja zemlje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom sumnji slovenačkog ministra spoljnih poslova Mira Cerara o evropskoj orijentaciji Beograda, da Srbija svakako ostaje na svom evropskom putu, ali i da čuva dobre odnose sa Rusijom i da će to nastaviti da radi.

"Ja tako odgovaram vama iz Evropske unije, isto kao i što kažem (ruskom predsjedniku) Vladimiru Putinu i u Americi. Srbija nema dvije politike nego jednu, politiku srpskih interesa i srpske stolice... Ali politiku Srbije ne vodi niko sa strane, pa ni Cerar. Ali znam da je on naš prijatelj i da to nije stvarno mislio. To mu se nešto tog jutra dogodilo", rekao je Vučić nakon susreta sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom.

Vučić je rekao da nije mogao da vjeruje da je "naš prijatelj" Cerar to pričao oko evropskog puta Srbije i da je morao da "trlja oči" da bi se uvjerio da je dobro pročitao njegovu izjavu.

Cerar je prošle nedjelje rekao da posljednja dešavanja u Srbiji postavljaju pitanje da li je Beograd još na evropskom putu i da bi Srbija trebalo da se izjasni o svom stavu o evropskoj orijentaciji. On smatra da Beograd treba da razjasni odnose sa Rusijom, nakon nedavne posjete Putina, kao i kada je riječ o protestima opozicije u Beogradu.

Vučić je negirao da u Srbiji postoji politička kriza i naveo da izbori u takvim situacijama uvijek daju najbolji odgovor.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta