FENA biznis     | 28.01.2019. 11:45 |

PMI objavio Bijelu knjigu o rezultatima međunarodne ankete na skupu u Davosu

FENA Saopćenje

PMI je objavio Bijelu knjigu o rezultatima velike međunarodne ankete na skupu u Davosu, Švicarska

Javno zdravstvo – puno teže od više matematike 

Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao Davos, Philip Morris International [PMI] je predstavio Bijelu knjigu o rezultatima međunarodne ankete u kojoj je ispitano preko 30,000 odraslih osoba širom svijeta, iz 31 zemlje.

Istraživanje koje je proveo IPSOS za potrebe PMI je za temu imalo stanovište javnosti o pitanjima javnog zdravstva i ulozi tehnologije i inovacije u rješavanju tih pitanja.

Današnji problemi kojima se bavi javno zdravstvo potiču iz kompleksnih društvenih prilika, i istrajavaju upravo jer je iskustvo pokazalo da se na njih ne mogu primijeniti jednostavna rješenja.

U rješavanje pitanje javnog zdravstva moraju biti uključena tri glavna faktora: potrošači, korporacije, i donosioci odluka.

Prema anketi, potrošači izražavaju zabrinutost za rješavanje pitanja javnog zdravstva, ali u isto vrijeme ne pokazuju dovoljno volje da sami promijene svoje ponašanje.

Korporacije moraju uzeti u obzir mišljenje potrošača, i odgovoriti u skladu s tim. One mogu imaju dobrobit potrošača na umu, i proizvesti artikle u skladu s tim, ali ako ti proizvodi ne budu prihvaćeni od strane potrošača, niko od njih neće imati koristi.

Nezdrave životne navike predstavljaju najveći izazov sistemima javnog zdravstva.

Kako bi pomogli velikom broju ispitanika koji su iskazali spremnost na promjene koje žele, a ne samo trebaju, potreban je kombinirani napor ka promjeni globalnih javnih politika, argumentiran na dokazima, uvođenjem novih tehnologija, i na njima zasnovanih, novih proizvoda.

Philip Morris je već odavno iskazao svoju spremnost da doprinose i učestvuju u kreiranju zdravije budućnosti, tako što je prihvatio politiku budućnosti bez dima. Ne-mala sredstva i naučni napori koji su posljednjih decenija usmjereni na omogućavanje takve budućnosti su rezultirali IQOSom, elektronskim uređajem koji predstavlja bolju alternativu klasičnom pušenju.

IQOS je uređaj koji zagrijava ali ne sagorijeva duhan, generišući pri tom 90-95 posto niži nivo štetnih i potencijalno opasnih materija u odnosu na duhanski dim i koji ne dovodi do pasivnog pušenja. Do sada je preko šest miliona odraslih pušača širom svijeta prešlo na ovu bolju alternativu, uređaj koji je spoj zahtijeva društva i visoke tehnologije.

Ali kao i kod svih novih društvenih pojava, upotreba IQOSa će zavisiti od potrošača, jer ako potrošači nemaju volju da temeljito promijene svoje ponašanje, takav životni izbor će i dalje ostati veliki problem sa kojim se suočavaju javni zdravstveni sistemi.

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Prvi integrisani izvještaj o rezultatima učinka kompanije Philip Morris

Vlada FBiH dobila donaciju od kompanije Philip Morris u iznosu od 90.188,60 KM

Inicijativa 'Unsmoke' i u Sarajevu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana