Svijet     | 28.01.2019. 10:33 |

Palestinski premijer Hamdallah ponudio ostavku

FENA Internet

RAMALLAH, 28. januara (FENA) - Palestinski premijer Rami Hamdallah u ponedjeljak je ponudio ostavku, saopćio je njegov portparol, u jeku napora presjednika Mahmouda Abbasa da formira novu vladu.

Takvi potezi smatraju se pokušajima Abbasa da dodatno izolira svoje političke suparnike iz Hamasa, u jeku produbljivanja deceniju dugih podjela u palestinskoj politici.

Hamdallah je "stavio na raspolaganje svoju vladu predsjedniku Mahmoudu Abbasu", navodi premijerov portparol Yussef al-Mahmud u saopćenju za javnost.

Njegov potez uslijedio je nakon što je centralni komitet Abbasovog pokreta Fatah preporučio u nedjelju navečer formiranje nove vlade koju bi činili članovi Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Hamdallahova vlada sa sjedištem na Zapadnoj obali pozdravila je planove o novoj administraciji, saopćio je portparol.

Islamistički pokret Hamas nije dio PLO-a.

Hamas je preoteo kontrolu nad pojasom Gaze od Abbasovih lojalista u sukobu u 20007. godini koji je skoro prerastao u građanski rat, godinu dana nakon što je pobijedio na parlamentarnim izborima.

Otada Abbasova vlada ima limitiranu samoupravu na okupiranoj Zapadnoj obali, ali je jaz između dviju palestinskih frakcija još prisutan.

U junu 2014. Hamdallah je formirao vladu nacionalnog jedinistva nakon istorijskog sporazuma o pomirenju između Fataha i Hamasa.

Sporazum je otada počeo da slabi, a vlada nema nikakve kontrole nad pojasom Gaze pod Hamasovom vlašću.

Abbas je izabran za predsjednika u 2005. godini na prvobitni mandat od četiri godine koji traje, međutim, i do danas  uslijed podjela između Fataha i Hamasa, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Jurišić posjetila Palestince u centru 'Salakovac', neki zatražili azil u BiH

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'