Stranačke aktivnosti     | 27.01.2019. 12:44 |

Saopćenje za javnost Naroda i pravde

FENA Saopćenje

Nakon višednevnog razmatranja, Skupština Kantona Sarajevo u petak je okončala izjašnjavanje o izvještajima o radu za 2017. godinu institucija čiji je osnivač Kanton Sarajevo pri čemu značajan broj izvještaja nije usvojen. Iz Naroda i Pravde odbacuju insinuacije kako je jedini cilj neusvajanja izvještaja eventualna smjena upravljačkih struktura.

„Zastupnici u Skupštini KS su detaljno razmatrali izvještaje o radu i za tu namjenu smo izdvojili značajno vrijeme iako su se neki iz opozicije žalili kako zastupnici previše rade i tražili da se izjašnjavanje ubrza. Nastojali smo posvetiti pažnju svakoj instituciji i preduzeću, diskutirali smo o različitim segmentima njihovog rada, pokazali smo ozbiljnost i interes da stvari popravimo. Pravo pitanje je zašto smo tek u 2019. razmatrali izvještaje iz 2017. godine, ako je sve idilično čega se prethodna većina bojala pa je nastojala ove izvještaje skrajnuti“, pojašnjava predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

Nakon što određenom broju institucija i preduzeća nije usvojen izvještaj o radu, u javnosti su se pojavile insinuacije kako je jedini cilj neusvajanja izvještaja smjena upravljačkih struktura iako su poslovala pozitivno.

„Osim što im se žurilo tokom zasjedanja, SDA očigledno ne razlikuje izvještaj o radu od izvještaja o finansijskom poslovanju. Jasno je da je pozitivno poslovanje izuzetno bitan segment izvještaja o radu, ali mi ovdje govorimo o institucijama od javnog značaja koje nemaju isključivi cilj ostvarivanje profita. Vi, naprimjer, imate zdravstvene ustanove koje su iskazale pozitivno poslovanje, ali je očigledno da se išlo nauštrb pacijenata jer nas građani svakodnevno pitaju zašto nema osnovnih reagenasa, zašto se čeka mjesecima na osnovne dijagnostičke preglede i slično. Oni koji su pomno pratili diskusije prilikom razmatranja izvještaja o radu mogli su čuti da se zastupnici osvrću i na finansijsko poslovanje, ali se tu nismo zaustavili već smo direktore pitali o javnim nabavkama, o tome jesu li ispunili svoju zadaću kao javne ustanove, o (ne)zadovoljstvu građana njihovim uslugama“, dodaje Konaković.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju da nisu svi izvještaji odbijeni i da postoje primjeri institucija čiji su izvještaji usvojeni iako su na njihovom čelu kadrovi SDA. Stav ove stranke je da nova vlast mora pokazati da se javnim preduzećima i institucijama  ne vlada već upravlja.

„Mi smo najavili resetovanje sistema i ne krijemo da to podrazumijeva smjene velikog broja onih koji misle da je normalno da stranke javna preduzeća posmatraju kao svoje vlasništvo, u ista zapošljavaju i tendere dodjeljuju svojim članovima i rodbini. Čak i dio dobrih i poštenih ljudi u upravljačkim strukturama misli da je to ispravno jer su nam uspjeli to nametnuti kao sistem. Nije naravno nikakva tajna da će stranke šestorke podijeliti odgovornost za imenovanje novih upravljačkih struktura. Tačno će se znati ko je odgovoran za koje preduzeće. Narod i Pravda će svoje kadrove i dalje birati na isti način, neke iz redova svog članstva i simpatizera, a vrlo često i kadrove koji vjerovatno nisu ni glasali za nas, a eksperti su i dobri kadrovi za određene oblasti“, stav je Konakovića.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!