Sport     | 27.01.2019. 12:47 |

Đokoviću rekordna sedma titula na Australian Openu

FENA Hasan Selhanović

MLBOURNE, 27. januara (FENA) - Srbijanski teniser Novak Đoković pobjednik je prvog Grand Slam turnira sezone - Australian opena u Melbournu. 

U finalnom meču najbolji teniser svijeta pobijedio je drugog nosioca Španca Rafaela Nadala sa 6:3, 6:2, 6:3, nakon nešto više od dva sata igre.  

Sa osvojenih sedam naslova u Melbournu Đoković je postao apsolutni rekorder na Australian Openu, prestigavši Royja Emersona i Rogera Federera sa kojim je delio prvu poziciju.

Đokoviću je to ukupno 15. osvojena Grand Slam titula u karijeri. Uz naslove na Australian Openu, četiri puta je slavio na Wimbledonu, tri puta na US Openu, a jednu titulu ima na Otvorenom prvenstvu Francuske. 

Srbin i Španac do sada su odigrali 53 međusobna meča, od kojih osam u finalima Grand Slamova. U ukupnom skoru vodi Đoković sa 28 pobjeda. 

Uz osvojenih 2.000 ATP bodova, kojim je učvrstio vodeću poziciju na ATP listi, Đokoviću će pripasti i ček vijedan više od 2,5 miliona eura.

U ženskoj konkurenciji titulu je osvojila Japanka Naomi Osaka koja je finalu savladala Čehinju Petru Kvitovu. Osim što je došla do drugog Grend Slam naslova, Osaka će od ponedeljka biti prva teniserka svijeta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas počinje teniski turnir Foča Open

Džumhur poražen na startu Challenger turnira u Splitu

Fatić poražen u šesnaestini finala Challenger turnira u Splitu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'